Δημιουργία αλγορίθμου και χαρτογραφική απόδοση του χρόνου μετακίνησης στο λεκανοπέδιο Αττικής με Δημόσια Μέσα Μεταφοράς - Γκίρτσου, Στυλιανή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας, 2017)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να δημιουργηθούν χάρτες με καμπύλες χρονοαπόστασης στο δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) της Αθήνας με αφετηρία την πλατεία της Ομόνοιας. Στόχος είναι τα αποτελέσματα της ανάλυσης να είναι ρεαλιστικά και οι χρόνοι μετακίνησης λογικοί. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα χρονοδιαγράμματα των ΜΜΜ και ο χρόνος που απαιτείται ώστε το επιβατικό κοινό να μεταβεί από τη μία στάση στην επόμενη. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι ο ορισμός του μέγιστου χρόνου πεζής μετακίνησης μεταξύ των στάσεων όταν εκτελείται δρομολόγηση με μέσα πολλαπλής τροχιάς. Ισοχρονικές καμπύλες χρονοαπόστασης καλούνται οι καμπύλες που ορίζουν ένα πολύγωνο πάνω στον χάρτη το οποίο περιλαμβάνει όλες τις περιοχές οι οποίες είναι προσβάσιμες μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα από ένα αρχικό σημείο. Ανάλογα με το δίκτυο στο οποίο γίνεται μία τέτοια ανάλυση αλλάζουν οι διαδικασίες και οι παράμετροι δημιουργίας των ισοχρονικών καμπυλών. Οι περισσότερες εργασίες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα αφορούν στα οδικά δίκτυα. Στα πλαίσια της διπλωματικής αναπτύχθηκε πρωτότυπος κώδικας που επιλύει το πρόβλημα των ισοχρονικών καμπυλών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς βασισμένος στον αλγόριθμο Dijkstra. Αντιμετωπίστηκαν οι ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου δικτύου όπως οι πολλαπλές ακμές ίδιου κόστους που μπορεί να περιέχονται ανάμεσα σε δύο κόμβους, το επιπρόσθετο κόστος που υπεισέρχεται σε περιπτώσεις αλλαγής κωδικού γραμμής (μετεπιβίβασης), το γεγονός ότι οι κόμβοι (στάσεις) δεν βρίσκονται επί του δικτύου αλλά παράλληλα σ’ αυτό και άλλες που προέκυψαν στη διάρκεια της εργασίας. Επιπλέον σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μία διαδικτυακή χαρτογραφική εφαρμογή για την απεικόνιση των δημιουργημένων ισοχρονικών καμπυλών. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ορίσει το χρόνο μετακίνησης που επιθυμεί να απεικονίσει η ισοχρονική καμπύλη, καθώς και συμπληρωματικά θεματικά επίπεδα που συμπληρώνουν τον χάρτη όπως το χαρτογραφικό υπόβαθρο Open Street Map, το δίκτυο του Αττικό Μετρό και το δίκτυο των λεωφορειακών γραμμών με τις στάσεις τους. Μέσω λειτουργιών που έχουν εισαχθεί παρέχονται οι βασικές χαρακτηριστικές ιδιότητες των επιπέδων αυτών. Η υποδομή δημιουργίας και υποστήριξης του αλγορίθμου και της εφαρμογή αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τεχνολογίες και Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) προσανατολισμένο στα γεωχωρικά δεδομένα όπως η βάση δεδομένων Postgres, η επέκτασή της PostGis, η βιβλιοθήκη pgRouting, το ΣΓΠ QGIS, η γλώσσα Python, η βιβλιοθήκη OpenLayers. Η εφαρμογή είναι συμβατή με τις τυποποιήσεις και προδιαγραφές του OGC, συνεπώς διανέμει γεωχωρικό περιεχόμενο στον Παγκόσμιο Ιστό μέσω των ευρέως αποδεκτών υπηρεσιών Web Map Service (WMS) και Web Feature Service (WFS).