Ο Γενουατικός οχυρωματικός πύργος στο Πυργί της Χίου - Μπενέτου, Άννα (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Αντικείμενό μελέτης αποτελεί ο οχυρωματικός πύργος του Πυργίου, που βρίσκεται στη νότια Χίο. Είναι ένα βαρύ, σχεδόν τετράγωνο κτήριο, ελεύθερο από όλες τις πλευρές, με ισόγειο και δύο ορόφους που υπήρξε αμυντικό και διοικητικό κέντρο. Χρονολογικά τοποθετείται λίγο πριν το 1400, την εποχή της γενουατοκρατίας. Σήμερα, με οκτώ κατοικίες να καταλαμβάνουν τον όγκο του, ο πύργος έχει χάσει το δημόσιο χαρακτήρα του. Με απόφαση απαλλοτρίωσης του 1971 ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Μετά από ολοκλήρωση της αποτύπωσης και της επεξεργασίας φωτογραφικού υλικού και γραφικών αναπαραστάσεων άλλων μελετητών στο παρελθόν (Α. Smith, Χ. Μπούρα) εξήχθησαν συμπεράσματα για την αρχική μορφή και τις διαδοχικές φάσεις του πύργου: υπήρχαν δώδεκα σταυροθόλια σε κάθε επίπεδο που στηρίζονταν έξι πεσσούς. Στη στέψη υπήρχαν επάλξεις σε σχήμα χελιδονοουράς. Με το σεισμό του 1881 κατέρρευσε όλη η ανατολική όψη και παραμορφώθηκε η δυτική. Κατέρρευσαν επίσης και οι δύο όροφοι. Διαμορφώθηκαν τότε οκτώ κατοικίες στο εσωτερικό του, παρόμοιας τυπολογίας. Το 1937 γκρεμίστηκαν με απόφαση των κοινοτικών αρχών τρία μέτρα από το ανώτατο τμήμα κάθε όψης, καθώς κρίθηκαν ετοιμόρροπα. Ο κάναβος που ορίζεται σήμερα από την τοιχοποιία των κατοικιών είναι διαφορετικός από τον αρχικό, όπως οριζόταν από τις θέσεις των έξι πεσσών.