Το Κάστρο και η πόλη της Ναυπάκτου: πρόταση προστασίας και ανάδειξης - Κοτίνη, Βασιλική (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Στόχος της μελέτης είναι η διατύπωση προτάσεων για την προστασία και ανάδειξη των οχυρώσεων και των ιστορικών στοιχείων της πόλης της Ναυπάκτου και η ανάδειξη της σχέσης της πόλης με τα τείχη της. Η εργασία συγκροτείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος καταγράφονται όλα τα ιστορικά στοιχεία της πόλης και των οχυρώσεων. Συγκεκριμένα εξετάζεται η οικοδομική εξέλιξη των οχυρώσεων, η οποία στηρίζεται σε βιβλιογραφική έρευνα για την ιστορία της οχυρωματικής, παρουσιάζεται η πολεοδομική εξέλιξη της πόλης και η εξέλιξη των ρυμοτομικών σχεδίων και των χωρικών προτάσεων για αυτήν ενώ στο τέλος του κεφαλαίου γίνεται εκτενής αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο δόμησης και προστασίας που διέπει τις οχυρώσεις και τη πόλη και τον τρόπο που εξελίχτηκε χρονολογικά. Στο δεύτερο μέρος καταγράφονται και αναλύονται τα χαρακτηριστικά της πόλης: η φυσιογνωμία, το οδικό δίκτυο και τα κτίσματα. Αναζητούνται οι ιστορικές διαδρομές εντός και εκτός των τειχών και εξετάζονται τα χαρακτηριστικά του κτηριακού αποθέματος και σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζονται. Στο τέλος του κεφαλαίου, αποτυπώνονται και τεκμηριώνονται τα τμήματα των οχυρώσεων που ορίζουν τον ιστορικό πυρήνα της πόλης και αναλύονται οι ανατολικές πύλες της οχύρωσης. Επιπλέον, αναλύονται κατά τμήμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές. Το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο περιλαμβάνει τις προτάσεις για την ανάδειξη των ιστορικών χαρακτηριστικών της πόλης και την προβολή των οχυρώσεων και των ανατολικών πυλών. Τέλος, γίνονται προτάσεις για το νομοθετικό πλαίσιο δόμησης και προστασίας. Για την εκπόνηση της μελέτης έγινε καταγραφή των χαρακτηριστικών των οχυρώσεων και της πόλης με επιτόπια αυτοψία και παρήχθησαν σημειώσεις και χάρτες στο πεδίο. Η χαρτογράφηση συνδυάστηκε και με φωτογραφική τεκμηρίωση. Ακολούθησε βιβλιογραφική έρευνα και ενδελεχής έλεγχος των μελετών και εργασιών για τις οχυρώσεις και την πόλη. Το επόμενο στάδιο περιλάμβανε κυρίως την αξιολόγηση και την ποιοτική ανάλυση των καταγεγραμμένων στοιχείων ώστε να διευκρινιστεί η σχέση της πόλης με τις οχυρώσεις και να αναδειχθούν τα σημεία-κλειδιά της σχέσης αυτή. Τέλος, διατυπώθηκαν προτάσεις βασισμένες στην προηγηθείσα ανάλυση.