Διαδικτυακοί χάρτες αστικών διαδρομών πολιτιστικής κληρονομιάς - Ανδρακάκου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Χαρτογραφίας, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας χαρτογραφικής εφαρμογής που αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, αναπτύσσονται διαδραστικοί διαδικτυακοί χάρτες στους οποίους αποδίδονται αστικές διαδρομές πολιτιστικής κληρονομιάς και σημεία ενδιαφέροντος. Πιο αναλυτικά, γίνεται αποδόμηση της έννοιας της πολιτιστικής κληρονομιάς και εντοπίζονται σημεία ενδιαφέροντος που εντάσσονται στα πλαίσια αυτής. Τα σημεία συνδέονται ανάλογα με την χωρική σχετικότητά τους και συγκροτούν προκαθορισμένες διαδρομές. Η διαδρομή ανακτάται από τον διαδικτυακό διαδραστικό χάρτη που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της εργασίας καθώς διατίθενται και πληροφορίες για τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Αυτή η ανάκτηση, φυσικά, προϋποθέτει την ύπαρξη ενός χρήστη ο οποίος μπορεί να κινηθεί μέσα σε ένα φιλικό προς αυτόν περιβάλλον. Τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι χωροθετημένα στη μητρόπολη των Αθηνών και μπορεί να έχουν ιδιαίτερο ιστορικό βάρος, να διαθέτουν αξιόλογη αρχιτεκτονική, είτε να αναφέρονται στον τρόπο διάθεσης του ελεύθερου χρόνου και διοχέτευσης ενέργειας στη σύγχρονη Αθήνα. Η εφαρμογή στοχεύει στην διατήρηση και αναπαραγωγή της ιστορίας της πόλης και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει έναν τουριστικό οδηγό. Οι χάρτες δημιουργήθηκαν σε διαδικτυακό περιβάλλον συγκροτώντας μια ενιαία εφαρμογή που της αποδόθηκε το όνομα «Walk Ink». Το όνομα Walk Ink αν μεταφρασθεί σημαίνει περίπατος και μελάνι. Με τη χρήση του όρου «μελάνι» τονίζεται στην ουσία η ταυτότητα του σημείου ενδιαφέροντος που έχει αφήσει το στίγμα της στην πόλη και με τη λέξη «περίπατος» νοείται ο περίπατος που θα επιλέξει να κάνει ο χρήστης μέσω της εφαρμογής ώστε να περιηγηθεί στα πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος μέσω της ενότητας της διαδρομής. Για τη δημιουργία των διαδικτυακών χαρτών χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία λογισμικά που έχουν αναπτυχθεί αποκλειστικά με Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ).