Σύνθετοι δείκτες μέτρησης αποδοτικότητας (KPI’S). Μελέτη περίπτωσης: Υ/Γ Παραγωγικών Συνεργείων του ΚΕΑ της ΠΑ - Λύμουρας, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση των μεθόδων βελτίωσης στην βιομηχανία και η μελέτη εφαρμογής της μεθόδου συνεχούς βελτίωσης στο Υ/Γ Παραγωγικών Συνεργείων του ΚΕΑ της ΠΑ. Στο εν λόγω Υ/Γ λαμβάνουν χώρα διαδοχικά τρεις γραμμές παραγωγής. Πρώτη, η γραμμή παραγωγής του συνεργείου αμμοβολής, δεύτερη η γραμμή παραγωγής του συνεργείου χημικού καθαρισμού και τρίτη η γραμμή παραγωγής του συνεργείου επιμεταλλώσεων. Συνειδητοποιεί κανείς ότι η εφαρμογή της μεθόδου συνεχούς βελτίωσης απαιτεί την πλήρη κατανόηση της από τον προϊστάμενο του εργοστασίου αλλά και την συνεργασία όλου του εμπλεκόμενου προσωπικού. Αρχικά δίνεται ο ορισμός του ΚPI-Key Performance Indicator. Παρουσιάζονται οι βασικοί δείκτες που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία και η συμβολή τους στη συνεχή βελτίωση της γραμμής παραγωγής μιας βιομηχανίας. Ακολουθεί μια συνοπτική ανάλυση των μεθόδων βελτιστοποίησης των παραγωγικών διαδικασιών. Παρουσιάζονται η Λιτή βελτίωση, η Ριζοσπαστική βελτίωση και η Συνεχής βελτίωση. Η τελευταία παρουσιάζεται αναλυτικά καθώς θα εφαρμοστεί στην μελέτη περίπτωσης. Τέλος εφαρμόζεται η μέθοδος συνεχούς βελτίωσης στο Υ/Γ Παραγωγικών Συνεργείων του ΚΕΑ της ΠΑ και παρουσιάζονται τα οφέλη που προέκυψαν τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε διοικητικό επίπεδο.