Παιχνίδι στο Λυκαβηττό - Κελέκη, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Το παιχνίδι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό, αν όχι αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού. Ο σχεδιασμός ενός παιχνιδιού, είναι ουσιαστικά η εκτέλεση των κανόνων του (gameplay) στον τόπο του παιχνιδιού (gamespace), που κατοικείται από τους παίκτες. Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι το πώς το παιχνίδι μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία σχεδιασμού του αρχιτεκτονικού χώρου. Πώς, δηλαδή, «παντρεύεται» ο υλικός και κατασκευασμένος χώρος –το βίωμα της αρχιτεκτονικής- με την εμπειρία του παιχνιδιού. Ο λόφος του Λυκαβηττού, εξαιτίας των ποικίλων χαρακτηριστικών του, επιλέχθηκε για να τη φιλοξενία του παιχνιδιού μας. Ύστερα από σχετική μελέτη και προσωπικές καταγραφές του τόπου, προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας ενός παιχνιδιού εμπνευσμένου από το δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι «φιδάκι» προσαρμοσμένο στα δεδομένα ενός περιπάτου στο λόφο. Το εργαλείο που εξασφαλίζει σε αυτή την περίπτωση τη γεφύρωση της σχέσης αρχιτεκτονικού/φυσικού χώρου με το παιχνίδι και κατά συνέπεια τη συνοχή του «gameplay» («φιδάκι») μέσα στο εκτεταμένο περιβάλλον που αποτελεί το «gamespace» (Λυκαβηττός) είναι τα ψηφιακά μέσα και πιο συγκεκριμένα η τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας. Ο σχεδιασμός του φυσικού χώρου, λοιπόν, αλλά και ταυτόχρονα η επαύξηση αυτού με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού είναι το αποτέλεσμα αυτής της διερεύνησης γύρω από το παιχνίδι.