Υγροτοπικός μηχανισμός: Αμβρακικός, η περίπτωση της Λογαρού - Μπουραντά, Πολυξένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού κόλπου και προτείνει μία στρατηγική ανάδειξης και προστασίας του οικοσυστήματος. Με αφορμή την περιβαλλοντική επιβάρυνση που υφίστανται τα ύδατα του κόλπου από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής, προτείνεται η εφαρμογή ενός συστήματος τεχνητών υγροβιοτόπων , το οποίο λειτουργεί ως μηχανισμός εξισορρόπησης της σχέσης του ανθρώπου με το τοπίο. Με στόχο την πολλαπλή εφαρμογή του συστήματος σε διαφορετικά σημεία, δημιουργείται μία τυπολογία σχεδιασμού αυτού. Στη συνέχεια, ως ενδεικτική περιοχή μελέτης επιλέγεται η λιμνοθάλασσα της Λογαρού. Μετά από ανάγνωση των χαρακτηριστικών της περιοχής, σχεδιάζεται μία ολοκληρωμένη παρέμβαση προστασίας και ανάδειξης της λιμνοθάλασσας, με την εφαρμογή των τεχνητών υγροβιοτόπων και την ένταξή τους σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάδειξης της περιμέτρου της Λογαρού. Χωροθετούνται και σχεδιάζονται τέσσερις τεχνητοί υγροβιότοποι και προστίθενται χρήσεις και υποδομές στα πλαίσια του εναλλακτικού τουρισμού. Αυτές έχουν ως στόχο την ενίσχυση υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων προσβάσεων προς τη λιμνοθάλασσα, και επομένως την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής. Επιπλέον, χαράσσεται μια περιηγητική διαδρομή στην περίμετρο της λιμνοθάλασσας. Τέλος, σχεδιάζεται ο εξοπλισμός των οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, βάσει ενός κοινού, ευέλικτου συστήματος. Πρόκειται για κατασκευές μικρής κλίμακας, με οικολογικό χαρακτήρα και βασικά υλικά το ξύλο και το καλάμι.