Όριο Δραπετσώνας-Πειραιά: ανάπλαση σε αστικό ρήγμα - Τσάγκα, Ευαγγελία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Η διπλωματική εργασία αφορά στην παρέμβαση σε αστικό κενό. Αυτό το κενό εντοπίζεται στο δυτικό άκρο του δήμου Πειραιά, δίπλα στο λιμάνι, και στο ανατολικό άκρο του δήμου Δραπετσώνας-Κερατσινίου, αποτελώντας μάλιστα και επίσημο όριο μεταξύ των δύο δήμων. Η εισροή των προσφύγων το 1922, η βιομηχανική ανάπτυξη και η έντονη παρουσία υποδομών μεταφοράς, διαμόρφωσαν τη σημερινή εικόνα της περιοχής και ευθύνονται για τη δημιουργία ορίου σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και χωρικό. Ο διαχωρισμός αυτός εντείνεται στο σημείο όπου ο αστικός ιστός διακόπτεται από σιδηροδρομικές γραμμές, οι οποίες είναι τοποθετημένες σε επίπεδο πλέον ενός ορόφου κάτω από αυτόν. Στο επίπεδο της πόλης, οι προσφυγικές κατοικίες και τα καταστήματα εκατέρωθεν των γραμμών, δημιουργούν δύο κτιριακούς όγκους. Αυτά τα κτίρια, τα οποία μετρούν έναν αιώνα ζωής, αφηγούνται ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου, αποτελώντας τεκμήρια λαϊκού πολιτισμού. Ενώ η λειτουργία των δύο κτιριακών όγκων, τούς συσχετίζει, το κενό τούς διαχωρίζει ακαριαία, έτσι ώστε τα κτίρια να μοιάζουν μετέωρα. Σκοπός της πρότασης είναι να εξομαλυνθούν τα όρια αυτού του κενού. Το αστικό αυτό ρήγμα, το οποίο διαχωρίζει τις δύο περιοχές, είναι και το μόνο που μπορεί και να τις «συρράψει». Επομένως η παρέμβαση πραγματοποιείται στο επίπεδο των γραμμών και των υπογείων των κτιρίων, «εμβολιάζοντας» την υπάρχουσα συνθήκη, με στόχο την αναζωογόνησή της. Το εμπόριο και η εστίαση αποτελούν κύριους λόγους κατασκευής και λειτουργίας των κτιρίων μέχρι και σήμερα, επομένως εξελικτικά, η τόνωσή τους είναι ζωτικής σημασίας. Παραγωγικές διαδικασίες συμπληρώνουν λειτουργικά την παρέμβαση και εξυπηρετούνται από τις γραμμές του τρένου. Κατά αυτόν τον τρόπο, το αστικό ρήγμα αποκτά ζωή και κίνηση. Ο νέος, εμφυτευμένος, μεταλλικός οργανισμός καθορίζει οριζόντιες και κατακόρυφες κινήσεις (γέφυρες και κλιμακοστάσια), διαμορφώνει νέους χώρους, εισχωρεί στους ήδη υφιστάμενους, αφήνοντας ένα κομμάτι του να ξεπροβάλλει στο επίπεδο της πόλης και προετοιμάζοντας τον περαστικό για την «έκπληξη» που βρίσκεται κάτω από αυτή, μέσα στο αστικό ρήγμα.