Συνδυαστική προσομοίωση της μελλοντικής επέκτασης αστικών περιοχών με χρήση GIS και της πλατφόρμας GAMA: Ανάλυση τάσεων και προοπτικών στο Νομό Αττικής - Μπαρτσώκα, Κατερίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού. Εργαστήριο Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου, 2017)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί η αστική εξάπλωση, διάχυση και ανάπτυξη στο νομό Αττικής μέσω της πλατφόρμας GAMA. Καταρχήν θα διατυπωθούν οι έννοιες της αστικής διάχυσης κι εξάπλωσης και θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι μέθοδοι που έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην επιστήμη της πολεοδομίας και τοπογραφίας προκειμένου να εξαχθεί μια πρόβλεψη για την εξέλιξη ενός πολεοδομικού συγκροτήματος. Ακολούθως, θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα GAMA, τα χαρακτηριστικά και τα εργαλεία της.Στο πρακτικό μέρος της διπλωματικής εργασίας, θα επιχειρηθεί μια ανάλυση του νομού Αττικής με τη χρήση του raster μοντέλου, Urban Growth, της πλατφόρμας. Τέλος, με βάση τα αποτελέσματα που εξάγονται όσον αφορά την αστική εξάπλωση στους δήμους της Αττικής, εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με την εγκυρότητα και αποτελεσματικότητα του μοντέλου και γίνονται προτάσεις για μελλοντική έρευνα που θα στηρίζονται στην παρούσα εργασία.