Ανάπτυξη πρωτοπόρου συστήματος καταχώρησης ιατρικών δεδομένων με σκοπό την ευκολότερη αρχειοθέτησή τους και την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους σε κλινικές μελέτες, στο υπολογιστικό νέφος - Πατσέας, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2017)
Ο στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός ενός συστήματος καταχώρησης ιατρικών δεδομένων με σκοπό την ευκολότερη αρχειοθέτηση τους και την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους σε κλινικές μελέτες, στο υπολογιστικό νέφος Ο ιατρικός φάκελος είναι ένα από τα ζητήματα που έχει μελετηθεί εκτενέστατα όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και με πολλές υλοποιήσεις υψηλού επιπέδου. Παρά τις εξαιρετικές λύσεις που υπάρχουν όμως, η πλειοψηφία του Ιατρικού δυναμικού στις περισσότερες χώρες και σε μεγάλο βαθμό και στην Ελλάδα, δεν κάνει χρήση τέτοιων προηγμένων συστημάτων. Ο σχεδιασμός μας προτείνει ένα σύγχρονο σχεδιασμό με βάση το Material Design, δηλαδή τα guidelines της Google για το ιδανικό User Interface και User Experience, ώστε να διευκολύνουμε την χρήση τέτοιων συστημάτων από αρχάριους χρήστες. Μαζί με τον καινοτόμο σχεδιασμό του ιατρικού αρχείου, μελετούμε την επιχειρηματική εκμετάλλευση μίας τέτοιας πλατφόρμας ώστε να συνδράμει με τα στοιχεία της στις κλινικές μελέτες. Αυτό συμβαίνει έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον ίδιο τον ασθενή και της ανάγκη του για ανωνυμία και σεβασμό στο ιατρικό του απόρρητο, αλλά δίνοντας του τη δυνατότητα συνολικά με την λύση ζητημάτων κλινικών μελετών να ωφεληθεί και ο ίδιος με την πρόοδο των τόσο σημαντικών ερευνών.