Διερεύνηση προσεγγίσεων και βέλτιστων πρακτικών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή - Βατικιώτης, Σταύρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων. Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, 2017)
Τις τελευταίες χρονικές περιόδους, παρατηρείται όλο και πιο έντονα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και συνεχώς εμφανίζονται περισσότερες επιπτώσεις της σε σημαντικούς τομείς διαβίωσης των πολιτών. Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος βιώνει έντονα τις κλιματικές μεταβολές και καλείται να λάβει μέτρα προσαρμογής, ώστε να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η κατάστρωση ενός σχεδίου δράσης αποτελούμενου από υλοποιήσιμες και κατά το δυνατόν βέλτιστες λύσεις για την προσαρμογή στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο την παυρωπαϊκή προσπάθεια του "Συμφώνου των Δημάρχων", πραγματοποιήθηκε μια μελέτη των καταγεγραμμένων κλιματικών μεταβολών, όπως επίσης και των μελλοντικών κλιματικών προβλέψεων, για ευρωπαϊκές χώρες, αφού προηγήθηκε ο γεωγραφικός διαμερισμός της ηπείρου για το σκοπό αυτό. Βασιζόμενοι, επομένως, στα πορίσματα που εξήχθησαν από τη συλλογή και την επεξεργασία των δεδομένων, αναλύθηκαν οι οικονομικοί τομείς που παρουσιάζουν τον υψηλότερο βαθμό ευπάθειας, παραθέτοντας συγκριτικά αποτελέσματα μεταξύ των αντίστοιχων περιοχών της μελέτης. Στη συνέχεια, συλλέχθηκετο σύνολο των προβλημάτων αλλά και των δυνητικών ευκαιριών που καταγράφηκαν, ενώ παράλληλα παρατέθηκαν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ευπαθειών κάθε τομέα κάθε εξεταζόμενου γεωργικού τμήματος, υποβάλλοντας κατόπιν ορισμένες προτάσεις ενδεικτικής κοστολόγησης. Τέλος, παρατέθηκαν τρεις περιπτώσεις μελέτης έργων επιτυχημένης προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.