Σεισμικός σχεδιασμός εφεδράνων γέφυρας 2 ανοιγμάτων με εναλλακτικές μεθόδους - Γκολογιάννης, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2017)
Εξετάζεται ο υπολογισμός των διαστάσεων εφεδράνων γέφυρας δύο ανοιγμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα έναντι σεισμού με τρεις διαφορετικές μεθόδους σχεδιασμού¨: την προβλεπόμενη μεθοδολογία του Ευρωκώδικα 8, την χρήση φασμάτων συχνότητας διαρροής και την βελτιστοποίηση βάσει επιτελεστικότητας. Η πρακτική που εφαρμόζεται στον αντισεισμικό σχεδιασμό βασίζεται στην χρήση συγκεκριμένων επιπέδων έντασης που είναι συζευγμένα με ελέγχους παραμορφώσεων και ολίσθησης. Το γεγονός ότι οι μέθοδοι ανάλυσης δεν έχουν δυναμικό χαρακτήρα και περιορίζουν την κατασκευή στην ελαστική της συμπεριφορά οδηγούν σε αβέβαιη αποτίμηση της ικανότητας της κατασκευής έναντι σεισμού, καθώς άλλες φορές παρουσιάζεται συντηρητισμός, ενώ άλλες φορές η προσεγγιστική φύση της μεθόδου οδηγεί σε μη ασφαλή αποτελέσματα, με επακόλουθο την χρήση από τον κώδικα συντελεστών ασφαλείας ή σπουδαιότητας που έχουν προσεγγιστικό χαρακτήρα. Ο αντισεισμικός σχεδιασμός των εφεδράνων με χρήση των φασμάτων συχνότητας διαρροής και των στάθμεων επιτελεστικότητας προσπαθεί απεναντίας να επιτύχει την συμμόρφωση της κατασκευής με καθορισμένους στόχους επιτελεστικότητας, ενσωματώνοντας την τρωτότητα, την αβεβαιότητα και της μη γραμμική συμπεριφορά της κατασκευής στην φιλοσοφία του σχεδιασμού. Έτσι, με την χρήση της θεωρίας των πιθανοτήτων προσφέρονται αξιόπιστα αποτελέσματα για την διεξαγωγή προβλέψεων που αφορούν την αναμενόμενη επιτελεστικότητα της κατασκευής. Αναφορικά με την τρίτη μέθοδο, αναζητείται μια σειρά βέλτιστων λύσεων που θα ικανοποιούν με ακρίβεια την απαίτηση της κατασκευής σε όρους σεισμικής επιτελεστικότητας, σε συνδυασμό με την κατά το δυνατό ελαχιστοποίηση των διαστάσεων των εφεδράνων. Για την ανάλυση της κατασκευής χρησιμοποιείται η υβριδική στατικήδυναμική μέθοδος SPO2IDA, ενώ για τον επανασχεδιασμό των εφεδράνων επιλέγεται ο γενετικός αλγόριθμος NSGA-II. Παρουσιάζεται το σύνολο των βέλτιστων αποδεκτών λύσεων, ούτως ώστε να παρέχεται ευελιξία στον χρήστη σχετικά με την επιλογή διαστάσεων εφεδράνων. Αυτή η ευελιξία επιλογής ανάμεσα στην ασφάλεια και την οικονομικότητα εκφράζει το εύρος επιλογών που έχει ο μηχανικός ή ο ιδιοκτήτης (κράτος) ως προς την αποδεκτή διακινδύνευση, χωρίς να περιορίζεται στο τυπικό ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο ασφάλειας που ορίζεται από τον κανονισμό.