Μελέτη των δυναμικών ελαστικών σταθερών συνθέτων ινωδών υλικών δια της θεωρήσεως της αρχής της αντιστοιχίας - Καμπούρογλου, Αντώνης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2017)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός μοντέλου που θα βασίζεται στην θεωρία ελαστικότητας και θα μπορεί να προσδιορίσει τα δυναμικά μέτρα ελαστικότητας καθώς και τον δυναμικό λόγο Poisson ενός ινώδους συνθέτου υλικού, ινών μιας διευθύνσεως. Το μοντέλο μας θα μπορεί να υπολογίζει τις τιμές των δυναμικών ελαστικών σταθερών συναρτήσει της περιεκτικότητας των ινών στο σύνθετο και για οποιαδήποτε γωνία ινών. Αρχικά απομονώνοντας τον στοιχειώδη αντιπροσωπευτικό όγκο (RVE) του υλικού θεμελιώνεται με την θεωρία της ελαστικότητας το διφασικό μοντέλο για το σύνθετο, με το οποίο προβλέπονται οι στατικές ελαστικές σταθερές με ακρίβεια μεγαλύτερη από αυτή που προσφέρει η κλασσική θεώρηση της αντοχής των υλικών. Στη συνέχεια κάνοντας χρήση της αρχής της αντιστοιχίας του Hashin μεταβαίνουμε από την ελαστική συμπεριφορά , στην ιξωδοελαστική συμπεριφορά του συνθέτου και προσδιορίζουμε τις δυναμικές (σύνθετες) ελαστικές σταθερές για οποιαδήποτε γωνία και περιεκτικότητα των ινών. Τέλος συγκρίνουμε με ήδη υπάρχοντα μοντέλα από την διεθνή βιβλιογραφία και με πειραματικά δεδομένα που είχαμε στην διάθεση μας από το εργαστήριο της αντοχής των υλικών. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι ικανοποιητικά, αφού το μοντέλο μας μπορεί και παρακολουθεί την μορφή των μεταβολών όλων των ελαστικών σταθερών, ενώ προσεγγίζει τα πειραματικά δεδομένα με αρκετή ακρίβεια.