Αξιοποίηση και διαχείριση διακρατικών υπόγειων υδροφορέων - Καραγεωργόπουλος, Απόστολος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η αναζήτηση, η καταγραφή, η ανάλυση και η αξιολόγηση της υπάρχουσας διαθέσιμης βιβλιογραφίας που αφορά τη διαχείριση και την αξιοποίηση των διακρατικών υπόγειων υδροφορέων και ταυτόχρονα η εμβάθυνση της γνώσης των υπόγειων υδάτινων συστημάτων, η αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων και η προσπάθεια εφαρμογής μίας συνεργατικής, δίκαιης και βιώσιμης διαχείρισης αυτών των πόρων. Αρχικά γίνεται μία πρώτη εισαγωγή για τους διασυνοριακούς υπόγειους υδροφορείς με μία σύντομη περιγραφή των χαρακτηριστικών τους, αναφέρονται και σχολιάζονται περιληπτικά ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί και συνεργασίες αυτών για τα υπόγεια ύδατα και τους διασυνοριακούς υπόγειους υδροφορείς και τέλος παρουσιάζονται μερικά ερευνητικά προγράμματα και έργα που εφαρμόζονται και υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η τυπολογία των διασυνοριακών υπόγειων υδροφορέων και η περιγραφή των υδρογεωλογικών και διασυνοριακών τύπων τους. Στο κεφάλαιο 5 γίνεται μία περιγραφή επάνω στα κυριότερα θέματα και ζητήματα που διακυβεύονται όσον αφορά τους διασυνοριακούς υπόγειους υδροφορείς και της ανάγκης για μία πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση βασισμένη στις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων. Στη συνέχεια γίνεται εκτενής αναφορά σε ορισμένα υπάρχοντα εργαλεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της γνώσης και της διαχείρισης αυτών των πολύτιμων πόρων. Τέλος, εξετάζεται και προτείνεται μία προοδευτική και πολυεπίπεδη προσέγγιση για την εφαρμογή της συνεργατικής, δίκαιης και βιώσιμης διαχείρισης των διασυνοριακών συστημάτων των υπόγειων υδροφορέων. Επίσης, εξετάζονται ενδεχόμενοι μηχανισμοί για τη δημιουργία και τη βιώσιμη λειτουργία μίας κατάλληλης θεσμικής δομής για τη διαχείριση αυτών των κοινών υπόγειων υδάτινων πόρων. Ακολούθως, η εργασία επικεντρώνεται σε ενδεικτικές μελέτες περίπτωσης που αφορούν διακρατικούς υπόγειους υδροφορείς στην περιοχή της Ελλάδας, την Αφρική και την Αμερική. Η εργασία αυτή ολοκληρώνεται με μία σύνοψη των κυριότερων συμπερασμάτων και τη διατύπωση ορισμένων προτάσεων στην κατεύθυνση της ορθολογικής και δίκαιης διαχείρισης των διακρατικών υπόγειων υδροφορέων και των συστημάτων των υπόγειων υδροφορέων.