Ιδεολογία και τεχνική στο δικτυακό παράδειγμα: αρχιτεκτονικές τεχνολογίες σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτιστικών περιβαλλόντων - Ψυχογυιός, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Η διατριβή επιχειρεί την κατανόηση των μεταβολών στο σχεδιασμό της κατασκευής και της διαδικασίας λειτουργίας του δημόσιου χώρου ως αποτέλεσμα των αλλαγών στη σύγχρονη κυρίαρχη ιδεολογία και οικονομία. Συσχετίζει τις μεταβολές στην οντολογία (στις ιδιότητες και τις σχέσεις) του αντικειμένου σχεδιασμού με τις μεταβολές στην τεχνική του μετασχηματισμού της ύλης και στην τεχνική της διαπραγμάτευσης. Παρατηρώντας την αλλαγή παραδείγματος του αντικειμένου της αρχιτεκτονικής στo πλαίσιο της επικράτησης αφενός της βιο-πολιτικής εξουσίας, αφετέρου της πληροφορικοποιημένης οικονομίας και παραγωγής και της συνακόλουθης ανάδυσης του δικτυακού παραδείγματος, η εργασία υποθέτει ότι η κατασκευή ορίζεται εντός της οντολογίας του αντικειμένου. Αν αλλάζει ριζικά το αντικείμενο σχεδιασμού, τότε αλλάζει ριζικά και ο τρόπος κατασκευής και λειτουργίας του. Η ριζική αλλαγή της οντολογίας του αντικειμένου σχεδιασμού γίνεται κατανοητή κατά την αλλαγή της οντολογίας του προγράμματος σχεδιασμού. Επιλέγοντας ως πεδίο συστηματικής παρατήρησης τους χώρους πολιτισμού, αναζητήθηκε η ριζική αλλαγή στη σύλληψη τους και αντίστοιχα η ριζική αλλαγή στη διατύπωση του προγράμματος σχεδιασμού τους και η αντίστοιχη αλλαγή του τρόπου σύλληψης και υλοποίησης της κατασκευής τους. Το κείμενο έχει δομή που συνδυάζει επιχειρηματολογική και αναλυτική ανάπτυξη. Η επιχειρηματολογική ανάπτυξη βασίζεται στη διάκριση μεταξύ σχεδιασμού των πράξεων που προϋπάρχουν (φάση κατασκευής) και σχεδιασμού των πράξεων κατά τη διάρκεια ζωής του αντικειμένου (φάση λειτουργίας). Η αναλυτική ανάπτυξη βασίζεται στην περιγραφή της οντολογίας, τη μεθοδολογίας και των εργαλείων σχεδιασμού.