H ζωή εν θαλάμω: η Camera Picta ως τόπος αναγκαίας/αδύνατης δεξίωσης του άλλου - Μπαϊρακτάρη, Νικόλ (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Γενικά ιδωμένο, το θέμα προς πραγμάτευση της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας προκύπτει από το ειδικό ερευνητικό ενδιαφέρον μου α) για το πώς η ένθεση επιτοίχιων ζωγραφικών αναπαραστάσεων μεγάλης κλίμακας στον εσωτερικό αρχιτεκτονικό χώρο, κυρίως ηγεμονικών κατοικιών κατά την εποχή της Αναγέννησης, μετασχηματίζει κυριαρχικά τον τελευταίο και β) για το πώς η σύμπλεξη αυτών των δύο πολιτισμικών τεχνολογιών εντός των αστικών/ηγεμονικών κατοικιών λειτουργεί ως μηχανισμός τοπο-σήμανσης του υπό προϋποθέσεις προσβάσιμου, αλλά κατ' ουσίαν ά-βατου χαρακτήρα του Νόμου ως φορέα της εξουσίας. Αυτή η τελευταία εννοιολόγηση του τόπου εξουσίας του Νόμου ως «υπό προϋποθέσεις προσ-βάσιμου» και ταυτοχρόνως «κατ' ουσίαν ά-βατου» αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της εργασίας μου, καθ' ότι προβληματοποιεί το μείζον θέμα της δεξίωσης/αποκλεισμού του άλλου.