Η μετατόπιση των κοινωνικών στερεοτύπων στην αντίληψη του χώρου - Καραφύλλη, Χριστίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Το κεντρικό ερώτημα προβληματισμού και διερεύνησης αφορά στη σχέση που παρουσιάζει ο χώρος, είτε φυσικός είτε σχεδιασμένος, σε συνδυασμό με την απεικόνιση του από το δημιουργό σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές και τα στερεότυπα που παρουσιάζει. Το πλαίσιο ερωτημάτων περιλαμβάνει ερωτήματα που, αρχικά, αφορούν στην κατανόηση της σχέσης του τόπου με το ιστορικό του παρελθόν και του τρόπου που η μνήμη λειτουργεί ως στοιχείο παραγωγής αφηγήσεων σε αυτόν. Τίθενται ερωτήματα που αφορούν στους παράγοντες που επηρεάζουν το χώρο και τα γνωρίσματα του τόπου που διαμορφώνονται σε σχέση με το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται ο ίδιος ο παρατηρητής μέσω της αφομοίωσης των στοιχείων του χώρου που προσλαμβάνει και ερμηνεύει και ο τρόπος που αποδίδει εκ νέου τον χώρο με τον δικό του προσωπικό τρόπο. Για την κατανόηση και διερεύνηση των ανωτέρω εννοιολογικών προσεγγίσεων και προβληματισμών, θα χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο το παράδειγμα του κινηματογράφου. Ο κινηματογράφος αποτελεί ένα ιδεολόγημα μέσα από το οποίο το κοινό αναγνωρίζει την πραγματικότητα, τα προβλήματα τις εποχής και τη συλλογική μνήμη της κοινωνίας στην οποία βιώνει την καθημερινότητα. Εργαλείο θα αποτελέσει η έννοια του κινηματογραφικού χώρου και θα εξεταστεί η έννοια του χώρου στον κινηματογράφο και οι έννοιες του αρχιτεκτονικού, εικονογραφικού και αφηγηματικού χώρου. Θα γίνει προσπάθεια σύνθεσης των διαφορετικών προσεγγίσεων μέσα από αυτές τις πολλαπλές σκηνογραφικές εκδοχές του ιδίου τόπου με την ανάλυση του αφηγηματικού και συμβολικού περιεχομένου της ταινίας και με την ανασυγκρότηση του εικονογραφικού χώρου σε αντιληπτικό, ιδεολογικό και συμβολικό επίπεδο.