Αναλυτική και αριθμητική διερεύνηση λυγισμού σε πλαίσια με αμφικλινή ζυγώματα - Κατσιδονιωτάκη, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2017)
Κίνητρο της παρούσας εργασίας αποτελεί το κενό της βιβλιογραφίας του Πολιτικού Μηχανικού σε ότι αφορά στον υπολογισμό του μήκους λυγισμού των μελών πλαισίων με αμφικλινή ζυγώματα και κατ’επέκταση στον σχεδιασμό τους έναντι καμπτικού λυγισμού. Για τον λόγο αυτόν, διατυπώνονται εκ νέου οι ακριβείς αναλυτικές σχέσεις που περιγράφουν τον γραμμικό λυγισμό τους και μέσω αυτών υπολογίζουν τελικά τα μήκη λυγισμού των μελών πλαισίων με αμφικλινή ζυγώματα, για δυο συνθήκες στήριξης στη βάση τους, αρθρώσεις και πακτώσεις. Για τα υποστυλώματα των πλαισίων αυτών, διατυπώνονται οι συνοριακές συνθήκες οι οποίες οδηγούν στις ακριβείς αναλυτικές σχέσεις, η ορθότητα των οποίων ελέγχεται αριθμητικά. Ομοίως γίνεται και για τα ζυγώματα των πλαισίων, με την προσθήκη όμως αριθμητικής διερεύνησης σε περιπτώσεις όπου γεωμετρία τους δεν επιτρέπει τη διατύπωση εύχρηστων αναλυτικών σχέσεων. Ακολουθούν παραμετρικές αναλύσεις για μεγάλο εύρος τιμών που αφορούν την κλίση του ζυγώματος, τις δυσκαμψίες των μελών και τον λόγο του ύψους του υποστυλώματος προς το άνοιγμα του πλαισίου. Έτσι, προκύπτoυν τα αντίστοιχα διαγράμματα μέσω των οποίων υπολογίζεται το ισοδύναμο μήκους λυγισμού μελών πλαισίων με αμφικλινή ζυγώματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τον σχεδιασμό τους, τουλάχιστον σε στάδιο προμελέτης. Μάλιστα, προτείνεται και ένας τρόπος χρήσης των υπαρχουσών διατάξεων του Ευρωκώδικα 3 (διαγράμματα Wood), ο οποίος αναφέρεται σε πλαίσια με οριζόντια ζυγώματα μόνο, ώστε τελικά να καλύπτει και την περίπτωση των αμφικλινών ζυγωμάτων. Τέλος, γίνεται η αξιολόγηση της σημασίας της μη γραμμικότητας της γεωμετρίας και του υλικού σε ρηχές αμφικλινείς στέγες.