Προς την αύξηση της ευφυΐας και την αυτοοργάνωση συσκευών εντοπισμού θέσης - Κουτρουμπούχος, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2017)
Στην εργασία αυτή έγινε μία πρώτη εξέταση της δυνατότητας αύξησης της συνολικής ευφυΐας των συστημάτων που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη εφαρμογών της πράξης που χρησιμοποιούν υπολογιστικά υποσυστήματα, τα οποία είναι ενσωματωμένα σε γεωγραφικά διεσπαρμένες, κινητές μονάδες, όπως είναι τα οχήματα μεταφορών, τα εμπορευματοκιβώτια κλπ. Σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως συστήματα εντοπισμού θέσης των κινητών αυτών μονάδων μέσω του συστήματος GPS και συστήματα παρουσίασης της θέσης των μονάδων αυτών σε χάρτες. Η αύξηση της ευφυΐας επιχειρήθηκε προς τρεις κύριους άξονες: (i) Την αύξηση της υπολογιστικής δυνατότητας των συστημάτων που είναι ενσωματωμένα στις κινητές μονάδες, (ii) την αυτοοργάνωση σε ασύρματα τηλεπικοινωνιακά υποδίκτυα θεματικά συσχετισμένων υποσυστημάτων που είναι ενσωματωμένα σε κοντινές κινητές μονάδες και (iii) τη μελέτη των αναγκών και των απαιτήσεων αρχιτεκτονικής δεδομένων και προγραμμάτων για τη δημιουργία ενός συστήματος-ομπρέλας, ικανού να παρακολουθήσει και να ελέγξει με πολύ αποτελεσματικό τρόπο ένα σημαντικό αριθμό από θεματικά διαφοροποιημένα, γεωγραφικά διεσπαρμένα συστήματα ενσωματωμένα στις προαναφερθείσες κινητές μονάδες. Στο πλαίσιο των τριών αυτών κατευθυντηρίων αξόνων: (α) Παρουσιάστηκε μία μεθοδολογία επιλογής ενσωματωμένων συστημάτων του εμπορίου, τα οποία βασίζονται σε μικροεπεξεργαστές σχετικά εξελιγμένους, αλλά χαμηλού κόστους και εξετάστηκαν οι δυνατότητες ενός πρώτου αριθμού από συστήματα του τύπου αυτού. (β) Εξετάστηκαν μερικές μεθοδολογίες και πρωτόκολλα αυτοοργάνωσης σε τηλεπικοινωνιακά υποδίκτυα ομοτίμων σταθμών (peer-topeer networks) των συστημάτων που είναι ολοκληρωμένα σε κοντινές κινητές μονάδες και χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Chord για την ανάπτυξη προγραμμάτων και για πρακτικές δοκιμές με έναν μικρό αριθμό από κινητά υποσυστήματα βασισμένα σε Arduino UNO και Arduino Nano. (γ) Έγινε μία πρώτη εξέταση προβλημάτων που προκύπτουν στην προσπάθεια ανάπτυξης συστήματος-ομπρέλας, το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει ένα σημαντικό αριθμό από θεματικά διαφοροποιημένες και γεωγραφικά διεσπαρμένες κινητές μονάδες και μία κατ' αρχήν πρόταση χρήσης ειδικής, εξελιγμένης αρχιτεκτονικής δομής του συστήματος-ομπρέλας, η οποία έχει ονομαστεί “Τελεολογική Δομή” και βασίζεται στη χρήση κατάλληλων μεταδεδομένων, προκειμένου να αντιμετωπίσει πολλά από τα σχετικά προβλήματα που παρουσιάζονται στην πράξη.