Διαχείριση παράκτιας ζώνης ακτών νοτίου Κορινθιακού κόλπου - Αριθμητική προσομοίωση απόδοσης ακτής κυματοθραυστών Κιάτου - Παπαφωτίου, Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2017)
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας διπλωματικής είναι η παράκτια ζώνη του Νότιου Κορινθιακού κόλπου και πιο συγκεκριμένα το τμήμα από την πόλη της Κορίνθου μέχρι τα διοικητικά όρια του νομού προς δυσμάς, τα Μαύρα λιθάρια. Σε μεγάλο τμήμα των ακτών αυτών παρατηρούνται έντονα διαχρονικά φαινόμενα διάβρωσης λόγω της δράσης των παράκτιων μηχανισμών. Η διάβρωση αυτή οδηγεί σε απώλεια ή καταστροφή τμημάτων έργων υποδομής (παράκτιοι δρόμοι), φυσικών πόρων (παραλίες) όπως και περιουσιών. Στην περιοχή επίσης έχει παρατηρηθεί η αυξανόμενη ένταση των φαινομένων αυτών η οποία οφείλεται στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες οι οποίες παρατηρούνται στην περιοχή (διευθετήσεις ρεμάτων, αμμοληψίες, κατασκευές τεχνικών έργων επί της ακτής). Για τους λόγους αυτούς είναι εμφανής η ανάγκη μελέτης και διαχείρισης της συγκεκριμένης παράκτιας ζώνης. Στην παρούσα διπλωματική πραγματοποιείται μία καταγραφή των βασικών αρχών της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης, με έμφαση στο κομμάτι της μείωσης της παράκτιας διάβρωσης. Πραγματοποιείται η καταγραφή των περιοχών οι οποίες χρήζουν άμεσης επέμβασης για τη μείωση της διάβρωσης καθώς έχουν εμφανιστεί ήδη βλάβες από τη διαβρωτική δράση. Στη συνέχεια γίνεται κατηγοριοποίηση των περιοχών αυτών ανάλογα με τις χρήσεις γης καθώς και το είδος της διάβρωσης το οποίο εμφανίζει κάθε περιοχή. Τέλος γίνεται κατηγοριοποίηση κινδύνου για την κάθε περιοχή και τότε μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο επέμβασης τον οποίο θα ακολουθήσουμε για τη μείωση της διάβρωσης. Στην περίπτωση που επιλέξουμε την κατασκευή έργων προστασίας γίνεται πρόταση του καταλληλότερου σχήματος προστασίας της ακτής. Στο δεύτερο κομμάτι της διπλωματικής γίνεται η αριθμητική προσομοίωση της απόκρισης της ακτής κυματοθραυστών Κιάτου από την κατασκευή τους μέχρι το τέλος του 2016. Για την ακριβέστερη προσομοίωση της περιοχής μελέτης ήταν απαραίτητα κάποια επιμέρους δεδομένα. Αρχικά τα στοιχεία βαθυμετρίας όπως και η αρχική θέση της ακτογραμμής της περιοχής είχαν καταγραφεί στα πλαίσια παλαιότερου ερευνητικού προγράμματος του E.Λ.Ε. του Ε.Μ.Π. Από το ίδιο πρόγραμμα ελήφθησαν και οι κοκκομετρικές καμπύλες της περιοχής μελέτης. Επίσης τα ανεμολογικά στοιχεία της περιοχής ελήφθησαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και αφορούσαν τους πλησιέστερους μετεωρολογικούς σταθμούς, Κιάτου και Ισθμού. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση των δεδομένων με σκοπό να καταρτιστούν οι πίνακες ανεμολογικών στοιχείων της περιοχής. Στη συνέχεια για τον υπολογισμό των ισοδύναμων κυματισμών υπολογίστηκαν τα ενεργά αναπτύγματα πελάγους στις κύριες διευθύνσεις και μετά εφαρμόστηκε η μέθοδος SMB για τον υπολογισμό των χαρακτηριστικών των ανεμογενών κυματισμών στα βαθειά. Στη συνέχεια με τη χρήση των τύπων Borah και Ballofet έγινε ο υπολογισμός των ισοδύναμων κυματισμών στην περιοχή μελέτης. Έτσι προέκυψαν δύο κύρια σενάρια προσομοίωσης καθώς και έξι ακόμα υποσενάρια. Τον Ιούλιο του 2017 πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην περιοχή μελέτης και με τη χρήση τοπογραφικού G.P.S. έγινε αποτύπωση της ακτογραμμής εκείνη την ημέρα. Για τον προσδιορισμό των κυματικών και των υδροδυναμικών χαρακτηριστικών την περιοχής όπως και των χαρακτηριστικών της στερεομεταφοράς καθώς και της εξέλιξης της ακτογραμμής έγινε χρήση του προγράμματος MIKE 21 και συγκεκριμένα των υποπρογραμμάτων MIKE 21 SW FM, MIKE 21 HD FM, MIKE 21 ST FM. Η εισαγωγή της περιοχής μελέτης στο πρόγραμμα έγινε με τη χρήση μη δομημένου τριγωνικού υπολογιστικού πλέγματος (Flexible mesh). Στη συνέχεια έγινε αποτύπωση των ακτογραμμών που προκύπτουν από κάθε σενάριο όπως και της αρχικής ακτογραμμής και της αποτυπωμένης τον Ιούλιο του 2017 ακτογραμμής με σκοπό να συγκριθεί η απόδοση του κάθε σεναρίου προσομοίωσης. Τέλος, εξάχθηκαν συμπεράσματα για τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης της εξέλιξης της ακτογραμμής με βάση τα σενάρια τα οποία χρησιμοποιήσαμε.