Προσομοίωση υπόγειας ροής με τη χρήση ελεύθερου λογισμικού ανοικτού κώδικα - Κολτσίδα, Ευγενία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών)
Η χρήση αριθμητικών μοντέλων στην προσομοίωση υδατικών πόρων συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη κατανόηση των σύνθετων υδρολογικών και υδρογεωλογικών συνθηκών και ενισχύει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στρατηγικών σχεδιασμού. Η προσομοίωση της υπόγειας ροής της παράκτιας περιοχής του Νομού Ροδόπης πραγματοποιήθηκε με την πλατφόρμα FREEWAT, η οποία ενσωματώνει τους κώδικες αριθμητικών μοντέλων προσομοίωσης ροής υπόγειων νερών (MODFLOW, USGS) στο ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λογισμικό QGIS. Το υπόγειο σύστημα της περιοχής προσομοιώθηκε και ρυθμίστηκε για την περίοδο Απρίλιος - Οκτώβριος 2003. Η αναπαράσταση του εννοιολογικού μοντέλου επιτεύχθηκε με τις οριακές συνθήκες: σταθερής εισροής, ποταμού, κατείσδυσης από ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα, εξατμισοδιαπνοής και άντλησης. Μετά την πρώτη ρύθμιση του μοντέλου, εφαρμόστηκε ο κώδικα UCODE_2014 για τις διαδικασίες της ανάλυσης ευαισθησίας και της παραμετροποίησης. Για τη σύγκριση των προσομοιωμένων τιμών στάθμης με τις πραγματικές μετρήσεις υπαίθρου, χρησιμοποιήθηκε το Head Observation Package(HOB) το οποίο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του Observation Analysis Tool (OAT) κατά το οποίο 41 πηγάδια χρησιμοποιήθηκαν ως πηγάδια παρακολούθησης. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε με τις μεθόδους Fit independent statistics (Dimensionless scaled sensitivity, Composite scaled sensitivity, Parameter correlation coefficient, Leverage και τους δείκτες Nash-Suttclife και mass balance error. Οι παράμετροι που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη ευαισθησία ήταν η υδραυλική αγωγιμότητα και ο εμπλουτισμός από ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα, οι οποίες επιλέχθησαν να εκτιμηθούν κατά την παραμετροποίηση του μοντέλου. Μετά τη ρύθμιση των εν λόγω παραμέτρων, οι υπολογισμένες τιμές στάθμης παρουσίασαν ταύτιση με τις μετρημένες τιμές στο μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής έρευνας, με εξαίρεση μικρές αποκλίσεις στο κέντρο της περιοχής όπου εμφανίζεται ο κώνος κατάπτωσης του υδροφόρου συστήματος. Η παρούσα εργασία αποτελεί μια παρουσίαση των δυνατοτήτων του λογισμικού FREEWAT και αποδεικνύει περαιτέρω τη δυνατότητα εφαρμογής του σε θέματα προσομοίωσης υδατικών πόρων.