Σχεδιασμός και Υλοποίηση Πολιτιστικών Διαδρομών στο Δήμο Αθηναίων - Παλάτος, Απόστολος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτιστικών διαδρομών, οι οποίες διέρχονται από χώρους πολιτισμού, συνδυάζοντας παράλληλα συναφείς επιχειρήσεις. Η περιοχή που επιλέχθηκε είναι ο Δήμος Αθηναίων. Αρχικά, έγινε μια δυναμική ανάγνωση της περιοχής μελέτης, επικεντρώνοντας στην υπάρχουσα κατάσταση και στις τάσεις των επόμενων ετών σε αρκετές μεταβλητές, όπως τα δημογραφικά, τα πολεοδομικά στοιχεία και ο τουρισμός. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας. Εφαρμόζοντας κατάλληλη μεθοδολογία χωρικής ανάλυσης, με τη Χρήση Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΣ) έγινε η χάραξη πέντε πολιτιστικών διαδρομών. Για το σχεδιασμό των διαδρομών, η μεθοδολογία έλαβε υπόψη ορισμένα κριτήρια, όπως ο θεματικός και γεωγραφικός προσδιορισμός των πολιτιστικών κλάδων και των συναφών επιχειρήσεων, η προσβασιμότητα με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η γειτνίαση με χώρους πρασίνου. Στη συνέχεια, αφού προσδιορίστηκαν οι πυρήνες που χαρακτηρίζονται από υψηλές συγκεντρώσεις των πολιτιστικών κλάδων και των συναφών προς αυτούς επιχειρήσεων, ο αρχικός προσδιορισμός των διαδρομών οδήγησε στη διατύπωση σεναρίων και στην τελική χάραξη της εκάστοτε διαδρομής. Στο τελευταίο κεφάλαιο, παρουσιάζονται ενδεικτικοί τρόποι περιήγησης στις διαδρομές, ενώ παράλληλα προτείνονται τρόποι για την περαιτέρω ανάδειξή τους που θα οδηγήσει στην τόνωση του κέντρου, την προβολή των πολιτιστικών κλάδων και την αύξηση της επισκεψιμότητας στις επιχειρήσεις του Αθηναϊκού κέντρου.