Αποτίμηση υπόγειων υδάτων - Γεωργίου-Γεωργιανάκος, Άρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλευτικής, 2017)
Τα υπόγεια νερά, σε παγκόσμιο επίπεδο, υφίστανται σημαντική πίεση από μια σειρά ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που επιδρούν αρνητικά τόσο στην ποσότητα (π.χ. μέσω της αλόγιστης χρήσης) όσο και στην ποιότητά τους (π.χ. ρύπανση με χημικούς και βιολογικούς παράγοντες). Παράλληλα, σχετικές μελέτες αναγνωρίζουν επιπρόσθετους κινδύνους για τα υπόγεια νερά στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι ανθρωπογενείς και φυσικές πιέσεις που ασκούνται στα υπόγεια νερά έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου, που επιδιώκει να προστατεύσει τους υδατικούς πόρους και να οδηγήσει σε μια πιο ορθολογική διαχείρισή τους. Συχνά, σημαντικό ρόλο στις διαχειριστικές αποφάσεις διαδραματίζει ο οικονομικός παράγοντας, ειδικά σε περιόδους δημοσιονομικής στενότητας. Οι πόροι υλοποίησης έργων προστασίας των υπόγειων νερών είναι περιορισμένοι και, συνεπώς, υπάρχει ανάγκη να αποδειχθεί η σημασία των έργων σε οικονομικούς όρους, αναδεικνύοντας την οικονομική αξία των υδατικών πόρων. Στη βάση των παραπάνω, η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο την καταγραφή και ανάλυση των δημοσιευμένων μελετών οικονομικής αποτίμησης των υπόγειων υδατικών πόρων. Απώτερος στόχος είναι ο προσδιορισμός ενδεικτικών αξιών χρήσης και μη-χρήσης για τα υπόγεια νερά και η διερεύνηση των παραμέτρων που επιδρούν σε αυτές, ώστε να διευκολύνει, κυρίως μέσω της μεθόδου Μεταφοράς Αξίας, την αξιολόγηση έργων και πολιτικών προστασίας των υπόγειων νερών με διενέργεια αναλύσεων Κόστους-Οφέλους. Στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας παρατίθενται, αρχικά, ορισμένα γενικά στοιχεία που αφορούν στην υφιστάμενη κατάσταση των υπόγειων υδατικών πόρων και στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείρισή τους. Ακολούθως, γίνεται αναφορά στις μεθόδους οικονομικής αποτίμησης του περιβάλλοντος, με έμφαση στις μεθόδους που απαντήθηκαν κατά βάση στο πλαίσιο της εργασίας και ειδικά στη μέθοδο Μεταφοράς Αξίας. Στο ειδικό μέρος της εργασίας παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της επισκόπησης της διεθνούς βιβλιογραφίας και παρατίθενται, περιληπτικά, οι μελέτες αποτίμησης που συγκεντρώθηκαν. Τέλος, πραγματοποιείται, με χρήση της μεθόδου Μεταφοράς Αξίας, η ανάλυση των μελετών και η εξαγωγή εμπειρικών συμπερασμάτων αναφορικά με την οικονομική αξία των υπογείων νερών σε σχέση με τις αντιλήψεις της κοινωνίας.