Eνίσχυση Υφιστάμενου Κτιρίου από ΩΣ με Καινοτόμα Αντισεισμικά Συστήματα INERD - Κουνιάκη, Καλλιόπη-Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2017)
Αντικείμενο της εργασίας είναι η διερεύνηση της συμπεριφοράς επταώροφου κτιρίου οπλισμένου σκυροδέματος, υπό την επίδραση σεισμικών δράσεων. Δίνεται έμφαση στην μετελαστικής απόκριση του φορέα όπου αποτιμάται το μέγεθος των βλαβών που θα δεχθεί η κατασκευή με τη μέθοδο των σταθμών επιτελεστικότητας στην πιθανότητα εμφάνισης της σεισμικής δόνησης σχεδιασμού. Η απουσία αντισεισμικών απαιτήσεων κατά τον αρχικό σχεδιασμό. Τόσο για την κατασκευαστική διαμόρφωση των διατομών αλλά και την γενικότερη μόρφωση του στατικού φορέα έχουν ως συνέπεια η ενίσχυση του κτιρίου να κρίνεται ως αναγκαία. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται το μεταλλικό σύστημα INERD ένα από τα συστήματα που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του κοινού Ευρωπαικού ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Two Innovations for Earthquake Resistant Design». To INERD συντίθεται από ένα ζεύγος εξωτερικών και ένα ζεύγος εσωτερικών μεταλλικών πλακών, που συνδέονται μεταξύ τους με ένα πείρο και τοποθετείται στα άκρα των μεταλλικών συνδέσμων δυσκαμψίας. Η απορρόφηση σεισμικής ενέργειας επιτυγχάνεται μέσω της πλαστικοποίησης των συστημάτων INERD. Αποτιμάται εκ νέου η απόκριση του ενισχυμένου φορέα, με το σύστημα να ανασχεδιάζεται εώς ότου επιτευχθεί ο στόχος της σεισμικής ικανότητας της κατασκευής.