Ανάπτυξη πλατφόρμας ενεργειακής παρακολούθησης και στοχοθέτηεσης και εφαρμογή στο εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ - Χοντζόπουλος, Ιάσων-Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2017)
Κύριος άξονας αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής πολιτικής αποτελεί η προσήλωση στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης. Βασικός στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτε- λεί η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό 20% έως το 2020. Το στόχο αυτό στηρίζουν μια σειρά από οδηγίες, κυριότερες εκ των οποίων είναι οι: 2002/91/ΕΚ για την ε- νεργειακή απόδοση των κτηρίων, 2006/32/ΕΚ για την ενέργεια κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες, 2010/91/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων (αναδιατύπω- ση) και η 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση με σαφή προσανατολισμό στην επίτευξη του συνολικού στόχου ενεργειακής απόδοσης για την μείωση κατά 20% την κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας έως το 2020. Ταυτόχρονα με τις ανωτέρω οδηγίες τίθενται υψηλότατα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για τα νέα κτίρια από το τέλος του 2020, τα οποία οφείλουν να είναι Σχεδόν Μηδενικής Ε- νεργειακής Κατανάλωσης, καθώς και για τα κτήρια του δημόσιου τομέα. Ο κτηριακός τομέας είναι υπεύθυνος για το 40% περίπου της συνολικής τελικής κατανάλωσης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο τομέας της πληροφορικής και η χρήση ευφυών συστη- μάτων ενεργειακής παρακολούθησης και διαχείρισης αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την αποτελεσματική ενεργειακή και περιβαλλοντική διαχείριση του κτιριακού τομέα. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας ενερ- γειακής παρακολούθησης και στοχοθέτησης με στόχο την υποστήριξη των προαναφερθέντων στόχων καθώς και την ενεργειακή και περιβαλλοντική διαχείριση κτιρίων. Επιπλέον, η συ- γκεκριμένη πλατφόρμα θα διασυνδεθεί με τους μετρητές που βρίσκονται εγκατεστημένοι στο εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων την Σχολής ΗΜΜΥ ΕΜΠ, για την παρακολούθηση των ενεργειακών καταναλώσεων.