Το χρώμα και οι χρωματικοί συνδυασμοί στo web design και τη διαδικτυακή χαρτογραφία. Εφαρμογή κατάλληλων χρωματικών συνδυασμών σε διαδικτυακό χάρτη - Λάμπρου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Το χρώμα μπορεί να προσελκύσει την προσοχή, να μεταδώσει πληροφορίες και να επιδράσει στη διάθεση. Στο πλαίσιο της θεματικής χαρτογραφίας, ένας στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί είναι η σωστή χρήση του χρώματος σύμφωνα με τη θεωρία χρωμάτων και τα σχήματα χρωματικών αρμονιών για την όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένη οπτικοποίηση δεδομένων και φαινομένων που κατανέμονται στο γεωγραφικό χώρο. Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στο χρώμα και τους χρωματικούς συνδυασμούς στο web design και τη διαδικτυακή χαρτογραφία. Αρχικά μελετάται εκτενώς και αποσαφηνίζεται η έννοια του χρώματος μέσα από μια ιστορική αναδρομή στις χρωματικές θεωρίες και στα χρωματικά μοντέλα και την περιγραφή των τρόπων δημιουργίας των χρωμάτων (προσθετική και αφαιρετική χρωματική σύνθεση), καθώς και των διαστάσεων του χρώματος. Ακολουθεί η συσχέτιση του χρώματος με τον άνθρωπο (χρωματική αντίληψη, οπτική επικοινωνία, χρωματικές επιδράσεις, χρωματικές προτιμήσεις) και η περιγραφή των χρωματικών αρμονιών και σχημάτων στο πλαίσιο του web design και της διαδικτυακής χαρτογραφίας. Στη συνέχεια περιγράφεται η σημασία και ο ρόλος που διαδραματίζει το χρώμα στο διαδίκτυο και τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα χρήσης ασφαλών για το διαδίκτυο χρωμάτων (web safe colors). Στο σημείο αυτό γίνεται και μια συνοπτική περιγραφή των διαδικτυακών εφαρμογών δημιουργίας κατάλληλων χρωματικών συνδυασμών. Τέλος, η περιγραφή και ανάλυση του θεωρητικού πλαισίου στο οποίο εντάσσεται το χρώμα συμπληρώνεται με τη δημιουργία ενός διαδικτυακού χάρτη, στον οποίο επιδιώκεται η πρακτική εφαρμογή όλων των ζητημάτων που αναλύθηκαν κατά τη θεωρητική προσέγγιση του χρώματος και των χρωματικών συνδυασμών. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι χρωματικές επιλογές και οι συνδυασμοί που προέκυψαν περιλαμβάνουν αποκλειστικά ασφαλή για το διαδίκτυο χρώματα, καθώς η χρήση τους εξασφαλίζει την απεικόνιση μιας διαδικτυακής εφαρμογής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.