Τεχνοοικονομική βελτιστοποίηση συστήματος συσσωρευτών για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας Αιολικού Σταθμού σε ΜΔΝ - Βογιατζάκης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2017)
Καθώς το Ηλεκτρικό Σύστημα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) επιβάλλει σημαντικούς περιορισμούς στην απορρόφηση ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), για λόγους ασφάλειας και ευστάθειας του Συστήματος, προκύπτει συχνά η ανάγκη για περικοπές στην παραγωγή των Αιολικών Σταθμών. Αυτό, αυτομάτως, συνεπάγεται ότι μειώνεται η εκμεταλλευσιμότητα της αιολικής ενέργειας και η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με γνώμονα τη μέγιστη εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού, τηρώντας οικονομικά κριτήρια για τη βιωσιμότητα και την εύλογη απόδοση της επένδυσης, διερευνάται η δυνατότητα αποθήκευσης της απορριπτόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και η έγχυσή της σε μεταγενέστερη στιγμή στο Δίκτυο. Η τεχνολογία που θα εξεταστεί για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι συσσωρευτές, δηλαδή η αποθήκευση της με τη μορφή χημικής ενέργειας. Παράλληλα θα εξεταστεί η δυνατότητα που προσφέρει η αποθήκευση για την αντιστάθμιση της μεταβλητότητας της παραγωγής αιολικού σταθμού και η συμβολή της στην παροχή «εγγυημένης» ισχύος (capacity firming) Η επιλογή πολιτικής διαχείρισης της αποθήκευσης και έγχυσης της αποθηκευμένης ενέργειας, καθώς και ο τύπος των συσσωρευτών, η αποθηκευτική τους ικανότητα, η ισχύς τους και η μέθοδος διασύνδεσης θα διαμορφωθεί ανάλογα με το τους επιδιωκόμενους στόχους (αξιοποίηση περικοπών, αντιστάθμιση μεταβλητότητας, παροχή επικουρικών υπηρεσιών προς το Δίκτυο, ένταξη του Αιολικού Πάρκου ως κατανεμόμενης μονάδας ή άλλης πολιτικής που ενδεχομένως να προκύψει μέσα από την εξέταση του προβλήματος). Καθώς πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, θα διεξαχθεί και ανάλυση ευαισθησίας των πλέον σημαντικών παραμέτρων, με στόχο να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στο Ηλεκτρικό Σύστημα ΜΔΝ, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης.