Μελέτη Συστημάτων Γείωσης Εναερίων Γραμμών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης - Δεληγιάννης, Λάμπρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2017)
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η μελέτη της επίδρασης της διαστρωμάτωσης της ειδικής αντίστασης του εδάφους στην τιμή της αντίστασης γείωσης σε τυπικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στους των πυλώνες των δικτύων 150 και 400kV. Για το λόγο αυτό μελετώνται οι υφιστάμενοι μέθοδοι γείωσης πυλώνων γραμμών μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης βάσει τόσο των διεθνών πρακτικών όσο και των οδηγιών της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.. Με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού προσομοίωσης υπολογίζεται για διάφορους τύπους πυλώνων η τιμή αντίστασης γείωσης για διάφορους τύπους εδαφών, χρησιμοποιώντας το μοντέλο του μονοστρωματικού και του διστρωματικού εδάφους. Στη συνέχεια εξάγονται προσεγγιστικοί μαθηματικοί τύποι για τον υπολογισμό της αντίστασης γείωσης πυλώνων σε σχέση με την ειδική αντίσταση του εδάφους. Τέλος, πραγματοποιείται η ανάλυση των αποτελεσμάτων μεταξύ των διαφορετικών συστημάτων επιπρόσθετης γείωσης και εξάγονται συμπεράσματα για την επάρκεια και την βέλτιστη εφαρμογή τους.