Ανάλυση και προσομοίωση της εξέλιξης της κάλυψης γης στη διαχείριση υδατικών πόρων - Πάσχος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2017)
Η ευρύτερη έννοια της κάλυψης γης αποτελεί μια περιγραφική συνισταμένη χαρακτηριστικών, η οποία περιλαμβάνει τη φυσική εδαφοκάλυψη – φυτοκάλυψη όπως αυτή έχει διαμορφωθεί πάνω στη γήινη επιφάνεια με το πέρασμα του χρόνου. Παρέχει επίσης σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος διαμορφώνει και εκμεταλλεύεται τη γη προκειμένου να παράγει προϊόντα και να δημιουργήσει οικονομικά οφέλη. Σε ένα συνεχώς εναλλασσόμενο περιβάλλον, η κάλυψη/χρήση γης είναι το κύριο υπόβαθρο πάνω στο οποίο γίνεται αντιληπτή η άμεση επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Το γεγονός ότι είναι ένα μέγεθος το οποίο μπορεί να καταστεί μετρήσιμο, επιτρέπει την κατάστρωση σχεδίων και τη θέσπιση μέτρων αντιμετώπισης, στην κατεύθυνση της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων, για το μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων που δημιουργούν οι αλλαγές κάλυψης/χρήσης γης στα φυσικά οικοσυστήματα.