Εκτίμηση της αξιοπιστίας και προσαρμοστικότητας αστικών δικτύων ύδρευσης έναντι σεισμικών δράσεων - Σούλης, Σπυρίδων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2017)
Στην παρούσα εργασία διερευνάται το θέμα της αξιοπιστίας και της προσαρμοστικότητας των αστικών δικτύων ύδρευσης υπό ομοιόμορφη σεισμική φόρτιση σε όλη την έκταση του δικτύου και συγκεκριμένα με τη χρήση της παραμέτρου PGV, που δηλώνει τη μέγιστη εδαφική ταχύτητα λόγω σεισμού και αμελώντας τις υπόλοιπες σεισμικές παραμέτρους. Προκειμένου να εκτιμηθεί η αξιοπιστία ή αντίστοιχα η πιθανότητα αστοχίας των κόμβων του δικτύου, χρησιμοποιούνται οι σχέσεις των American Lifelines Alliance Guidelines (ALA, 2001), που υπολογίζουν το ρυθμό επισκευής και κατ' επέκταση τις πιθανότητες αστοχίας των αγωγών και πραγματοποιείται ανάλυση με γλώσσα προγραμματισμού τέταρτης γενιάς (MATLAB) και συγκεκριμένα με αλγόριθμο, βασισμένο στη προσομοίωση Monte Carlo από Christodoulou S.E. & Fragiadakis (2014). Επίσης, αναλύονται γραφικές μέθοδοι εκτίμησης αξιοπιστίας και συγκεκριμένα η Μέθοδος Απαρίθμησης Διαδρομών και η Μέθοδος Ελαχίστων Τομών και εφαρμόζονται σε ένα απλό μοντέλο δικτύου. Στο πλαίσιο της εργασίας αυτής, χρησιμοποιούνται οι δείκτες ικανότητα εξυπηρέτησης (SR: Serviceability Ratio), προσαρμοστικότητα (Resilience) και η στιβαρότητα (Robustness) του δικτύου, που φανερώνουν τη λειτουργικότητα και απόδοση του δικτύου μετά από σεισμό και εκτελούνται αναλύσεις με διαφορετικούς ρυθμούς επισκευής αγωγών μέχρι να αποκατασταθεί όλο το δίκτυο και να γίνει επαναφορά της αρχικής του, πριν το σεισμό, λειτουργικότητας. Τα αποτελέσματα απεικονίζονται σε χάρτες κατανομής πιθανοτήτων αστοχίας (heat maps), σε γραφήματα SR-Χρόνος, Προσαρμοστικότητα-PGV και Στιβαρότητα-PGV, που προέκυψαν από την εφαρμογή της παραπάνω μεθοδολογίας στα δίκτυα ύδρευσης της Νέας Αρτάκης και της Λευκάδας.