Πληροφόρηση και Σύγχρονες πόλεις: Χωροθετική ανάλυση του δικτύου πληροφοριακών πινακίδων του Δήμου Θεσσαλονίκης σε περιβάλλον GIS - Κάλφα, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Η συγκεκριμένη εργασία ανήκει στο φάσμα της επιστήμης της πληροφόρησης που τείνει σήμερα, να αποτελεί το κυρίαρχο επιστημονικό πεδίο έρευνας, συμπεριλαμβάνοντας διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα. Η επιστήμη αυτή, βασίζεται στη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση πληροφοριών και ως εκ τούτου επεκτείνεται προς τη χωρική πληροφορία ως αντικείμενο έρευνας και βασικό εργαλείο ανάλυσης. Το αντικείμενο που πραγματεύεται, σχετίζεται με τη χωροθετική ανάλυση και αξιολόγηση του δικτύου πληροφοριακών πινακίδων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Για το σκοπό αυτό, συλλέγονται πληροφορίες που παρέχονται μέσω του εργαλείου Street View του Google Maps και σχετίζονται με τα επιμέρους χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι πινακίδες αυτές, αλλά και τους προορισμούς στους οποίους αναφέρονται. Με τη χρήση στατιστικών και χωρικών επεξεργασιών, σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, προκύπτει η συνολική εικόνα που παρουσιάζει το δίκτυο πληροφοριακών πινακίδων, αξιολογείται η χρησιμότητα του και τέλος, αξιολογείται το επίπεδο πληροφόρησης κάθε προορισμού. Ειδικότερα, χρησιμοποιούνται γεωστατικοί δείκτες όπως ο χωρικός μέσος, ανάλυση εγγύτητας (buffer, ευκλείδεια, manhattan απόσταση) και η απόσταση από τον εγγύτερο γείτονα για τον εντοπισμό χωρικών προτύπων. Τα τελικά αποτελέσματα χρησιμότητας και επιπέδου πληροφόρησης που προαναφέρθηκαν, προκύπτουν από τη δημιουργία και εφαρμογή ενός δείκτη χωροθετικής αξιολόγησης, που εξετάζει την αναλογία, σε κάθε διαδρομή, πληροφοριακών πινακίδων που βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση από τα σημεία αλλαγής κατεύθυνσης, προς το πλήθος των σημείων αυτών.