Τα Open Malls ως εργαλείο σχεδιασμού των εμπορικών κέντρων της πόλης. Αξιολόγηση μέσα από το παράδειγμα του Δήμου Αγρινίου - Νταλαφούρα, Ειρήνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2017)
Η συγκεκριμένη διπλωματική ασχολείται με τη συσχέτιση της εμπορικής δραστηριότητας των πόλεων με την πολεοδομική τους δομή. Δεδομένου ότι η πόλη αποτελεί το κέντρο των εμπορικών, των κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων είναι εύκολα κατανοητό ότι σημαντικό ρόλο παίζει η πολεοδομική της δομή. Τα κέντρα των πόλεων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Χωροθετημένα σε προνομιούχες θέσεις, χαρακτηρίζονται από ανάμειξη αστικών χρήσεων στην πλειοψηφία συμβατές μεταξύ τους (Αραβαντινός Α., 2007). Ο κύριος σκοπός της διπλωματικής αυτής είναι η αναδιαμόρφωση της περιοχής μελέτης που στη προκειμένη περίπτωση είναι ο Δήμος Αγρινίου, σε Open Mall. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η πεζοδρόμηση των δρόμων που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης με στόχο την ανάδειξη της υπάρχουσας εμπορικής δραστηριότητας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών τους. Ως πρότυπο για αυτή την αναδιαμόρφωση χρησιμοποιήθηκε η πόλη του Μιλάνου, καθώς είναι μια πόλη με έντονη εμπορική δραστηριότητα που ενίσχυσε την προώθηση του εμπορίου της με τη δημιουργία ενός έντυπου εμπορικού οδηγού που συμπεριλαμβάνει χάρτες της εμπορικής δραστηριότητας. Ωστόσο πηγή έμπνευσης θεωρήθηκε και η πόλη της Αλεξανδρούπολης, η οποία είναι μια πόλη περίπου ίδιου μεγέθους και πληθυσμού με το Αγρίνιο και διαθέτει Open Mall