Evaluation of Chlorophyll and Temperature Estimation Models in Southeast Mediterranean from MODIS and Sentinel-3 Data - Τσαμουρά, Ευγενία-Ελισάβετ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης, 2017)
Σήμερα οι αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται το περιβάλλον καθιστούν αναγκαία την αξιοποίηση τεχνικών και μεθόδων χαμηλού κόστους για τη συνεχή παρακολούθησή του. Οι σύγχρονες τεχνολογίες και τηλεπισκοπικές μέθοδοι παρακολούθησης του γήινου περιβάλλοντος αποτελούν πολύτιμα εργαλεία προς την κατεύθυνση αυτή. Στην παρούσα εργασία δημιουργήθηκαν μοντέλα παλινδρόμησης και εμπειρικοί αλγόριθμοι με συνδυασμό επίγειων και τηλεπισκοπικών δεδομένων. Παράλληλα έγινε αξιολόγηση των μοντέλων που χρησιμοποιεί ο δορυφόρος MODIS για τα προϊόντα της χλωροφύλλης (Chl-α) και της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας (SST) και του μοντέλου του Sentinel-3 (OLCI) για τα προϊόντα της χλωροφύλλης. Δεδομένα αποτέλεσαν οι δορυφορικές εικόνες του MODIS για την περίοδο τεσσάρων ετών (2013-2016), τα αποτελέσματα των επίγειων μετρήσεων για τις υπό μελέτη παραμέτρους που λήφθηκαν από το Sea Data Net και μία εικόνα του MODIS και του Sentinel-3 για τις 24 Αυγούστου 2017. Τα αποτελέσματα των συσχετίσεων και των τελικών χαρτών ήταν ενθαρρυντικά για τον δορυφόρο MODIS, ενώ ο θόρυβος στις εικόνες του Sentinel-3 αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για την σύγκριση με τα προϊόντα του MODIS σε στην περιοχή του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου.