Σχεδιασμός δικτύου αστικών συγκοινωνιών για ηλεκτρικά λεωφορεία σταθερής τροχιάς - Μπούσδρα, Αικατερίνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί ο σχεδιασμός ενός δικτύου αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων σταθερής τροχιάς. Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες δημοσιευμένες εργασίες, λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αστικών μέσων μεταφοράς και προτείνει ένα δυναμικό τρόπο φόρτισης των ηλεκτρικών λεωφορείων. Πρόκειται για σχεδιασμό δικτύου λεωφορείων σταθερής τροχιάς προωθώντας τη βιώσιμη κινητικότητα μεγιστοποιώντας την επιβατική ζήτηση ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί το επενδυτικό κόστος. Με δεδομένα εισόδου τον Πίνακα Προέλευσης – Προορισμού, προσχεδιασμένες τμηματικές λεωφορειακές γραμμές καθώς και τα χαρακτηριστικά του δικτύου (ανηφόρες δικτύου, αποστάσεις των σημείων ενδιαφέροντος ανά ζεύγος, κόστος τοποθέτησης πηνίων φόρτισης, κόστος κατασκευής νησίδας κτλ) πραγματοποιείται ο σχεδιασμός και η βελτιστοποίηση του δικτύου. Το μοντέλο σχεδιασμού επιλέγει από ένα σύνολο προσχεδιασμένων τμηματικών γραμμών αυτές που θα συμπεριληφθούν στο δίκτυο. Η επιλογή και σύνδεση των γραμμών καθορίζεται από τον περιορισμό του συνολικού επενδυτικού κόστους (κόστος τοποθέτησης πηνίων και κόστος κατασκευής νησίδας παράλληλη στην πορεία της γραμμής) σε συνδυασμό με τον αριθμό των επιβατών που εξυπηρετούνται. Ύστερα από το σχεδιασμό του δικτύου ακολουθεί έλεγχος για την ανάγκη τοποθέτησης επιπλέον ηλεκτρικών πηνίων ώστε να εξυπηρετούνται οι ενεργειακές ανάγκες του δικτύου. Το μοντέλο εφαρμόζεται στο δίκτυο της Αθήνας ώστε να καταδειχθεί η εφαρμοσιμότητά του.