Προσδιορισμός συνάρτησης διόρθωσης της μέτρησης μήκους σε εξωτερικό χώρο χωρίς την χρήση ανακλαστήρα - Νταγιάννης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Γενικής Γεωδαισίας, 2017)
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας αυτής αποτελεί ο προσδιορισμός συνάρτησης διόρθωσης του μήκους χωρίς τη χρήση ανακλαστήρα σε εξωτερικό χώρο, με τη χρήση συγκεκριμένων ολοκληρωμένων γεωδαιτικών σταθμών ακριβείας. Η εργασία αυτή αποτελείται από έξι κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια ιστορική αναδρομή της τεχνολογίας των μετρήσεων μήκους η οποία καταλήγει στα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα. Περιγράφονται αναλυτικά η τεχνολογία των laser καθώς και οι μέθοδοι μέτρησης που χρησιμοποιεί κάθε σταθμός. Επίσης αναλύονται τα πλεονεκτήματα της μέτρησης χωρίς τη χρήση ανακλαστήρα καθώς και οι παράγοντες που επιδρούν στις μετρήσεις αυτές. Στο τέλος του κεφαλαίου γίνεται μια αναφορά στο αντικείμενο εργασίας και τις προηγούμενες έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται η μεθοδολογία διερεύνησης δηλαδή πως οργανώνονται οι μετρήσεις στον εξωτερικό χώρο, ο έλεγχος της μέτρησης του μήκους καθώς και η μεθοδολογία μοντελοποίησης και προσαρμογής συναρτήσεων στα πειραματικά δεδομένα με την χρήση κατάλληλου λογισμικού. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται τα υλικά και οι Ολοκληρωμένοι Γεωδαιτικοί Σταθμοί που επιλέγονται και απεικονίζονται σε πίνακες και διαγράμματα τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις που διεξάχθηκαν και ο σχολιασμός αυτών των μετρήσεων. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται η μοντελοποίηση και προσαρμογή συναρτήσεων στα πειραματικά δεδομένα ανά απόσταση και ανά υλικό για τη διόρθωση του μήκους. Επίσης, γίνεται προσπάθεια ομαδοποίησης αυτών των συναρτήσεων για τη διευκόλυνση στη χρήση τους από τους χρήστες. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρατίθενται πίνακες που παρουσιάζουν και για τους τρεις Ολοκληρωμένους Γεωδαιτικούς Σταθμούς που εξετάζονται ,τα ποσοστά μη αποδεκτών μετρήσεων σε ποια υλικά και ποιες αποστάσεις παρατηρούνται. Έτσι αξιολογείται η επίδοσή τους στα διάφορα υλικά και αποστάσεις αλλά και σε ποιες περιπτώσεις οι διαφορές τους αποκλίνουν από την πραγματική τιμή (μέτρηση σε ανακλαστήρα). Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο καταγράφονται τα συμπεράσματα που εξάγονται από την μοντελοποίηση και την επεξεργασία των μετρήσεων ενώ γίνονται προτάσεις για να διεξαχθούν και άλλες έρευνες και πειράματα γι’ αυτό το θέμα.