Μελέτη παραγόντων επικινδυνότητας για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων σε βιομηχανική μονάδα παραγωγής θερμοπλαστικών υλικών - Καφαντάρης, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2017)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η μελέτη του εργασιακού χώρου σε βιομηχανική μονάδα από άποψη υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, και η πρόταση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των παραγόντων επικινδυνότητας. Για την διεκπεραίωση της εργασίας απαιτούταν μια σειρά επισκέψεων στην εγκατάσταση του εργοστασίου, κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες μετρήσεις, αναλυτική παρατήρηση του τρόπου εκτελέσεων των εργασιών και συζητήσεις με διοικητικά στελέχη και εργαζόμενους στην παραγωγή. Έμφαση δόθηκε στο ζήτημα του θορύβου, ο οποίος αποτελεί την κυρίαρχη πηγή κινδύνου σε ένα από τα τμήματα του εργοστασίου. Αρχικά λοιπόν πραγματοποιήθηκε η χαρτογράφηση θορύβου και ο εντοπισμός των βασικότερων πηγών του στο χώρο, και στη συνέχεια υπολογίστηκε η ημερήσια έκθεση των εργαζομένων ώστε να συγκριθεί με τα όρια που θέτει η νομοθεσία. Σημαντική πηγή κινδύνου στο χώρο του εργοστασίου είναι και η χειρωνακτική ανύψωση φορτίων, της οποίας η επιβάρυνση στο μυοσκελετικό σύστημα αξιολογήθηκε με σχετική μέθοδο. Επίσης στο χώρο εντοπίστηκαν και άλλοι παράγοντες επικινδυνότητας όπως είναι η έκθεση την εργαζομένων σε χημικές ουσίες και τα αιωρούμενα στερεά σωματίδια. Αυτές περιγράφηκαν και για όσες κρίθηκε σκόπιμο, προτάθηκαν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο χώρο και μέσα ατομικής προστασίας ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός της αντιμετώπισής τους.