Διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης υλικού κτηματογράφησης για 3D κτηματολόγιο στην περιοχή Πικερμίου - Σκλαβούνου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας, 2017)
Θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης υλικού κτηματογράφησης για 3D Κτηματολόγιο στην περιοχή του Πικερμίου. Ουσιαστικά στην παρούσα μελέτη πραγματοποιείται τόσο βιβλιογραφική επισκόπηση του εν λόγω ζητήματος, όσο και μελέτη περίπτωσης που αφορά την περιοχή του Πικερμίου. Από την βιβλιογραφική μελέτη που πραγματοποιήθηκε για τους σκοπούς της παρούσας εργασίας, προέκυψε πως το Κτηματολόγιο υποστήριξε την καταγραφή δικαιωμάτων επί ακινήτων, την εγγύηση νομικών πληροφοριών, την συστηματική καταγραφή της Δημόσιας ακίνητης περιουσίας κ.α., δημιουργώντας ένα σύνολο σημαντικών προϊόντων όπως: πιστοποιητικά, πίνακες, χάρτες, στατιστικά δεδομένα κ.α. Τα οφέλη από τη λειτουργία του Κτηματολογίου είναι πολλά, όπως και τα προβλήματα που έχουν εντοπισθεί κατά καιρούς. Την επίλυση των προβλημάτων αυτών υποστήριξε η εξέλιξη του 3D Κτηματολογίου και κυρίως προβλημάτων που σχετίζονταν με τεμνόμενες κατασκευές, κατασκευές κάτω από το έδαφος κ.α. Η Ολλανδία, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Κίνα και η Αυστραλία είναι περιοχές που υποστήριξαν την χρήση και εξέλιξη του 3D Κτηματολογίου. Η Ελλάδα αποδεδειγμένα με χαμηλότερης έντασης ρυθμούς υποστήριξε την ανάπτυξη του και αντιλήφθηκε τα οφέλη του. Η περιοχή του Πικερμίου Αττικής είναι μια περιοχή με ιδιαίτερα πολεοδομικά χαρακτηριστικά. Επί αυτής επιλέχθηκε προς μελέτη συγκεκριμένο τμήμα. Αυτό που επετεύχθη ήταν δημιουργία απεικόνισης του εδάφους στο City Engine, δημιουργία αρχείου δρόμων από το Open Street Map και δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων των ιδιοκτησιών, με τη βοήθεια δεδομένων που συλλέχθηκαν.