Διευρεύνης της επίδρασης της θερμοκρασίας στη απόδοση συστημάτων υδρόλυσης της πρωτοβάθμιας ιλύος - Ανδρεαδάκης, Δημήτρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2017)
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων είναι η αποτελεσματική απομάκρυνση αζώτου και φωσφόρου. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν αναπτυχθεί και εφαρμοστεί βιολογικές μέθοδοι απομάκρυνσης οι οποίες παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα, η αποδοτική λειτουργία των οποίων όμως απαιτεί την ύπαρξη σημαντικής ποσότητας ευκολοδιασπάσιμου οργανικού άνθρακα. Στα τυπικά αστικά λύματα, το διαθέσιμο ευκολοδιασπάσιμο BOD σπάνια επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της βιολογικής απομάκρυνσης. Μια λύση είναι η προσθήκη εξωτερικής πηγής άνθρακα, η οποία όμως αυξάνει το λειτουργικό κόστος της εγκατάστασης. Παράλληλα, η πλειοψηφία των μονάδων επεξεργασίας διαθέτουν δεξαμενες πρωτοβάθμιας καθίζησης μέσω των οποίων απομακρύνεται ένα μεγάλο ποσοστό των αιωρούμενων στερεών και του συνολικού BOD. Η ιλύς που απομακρύνεται έτσι απαιτεί κατάλληλη επεξεργασία πριν την τελική της διάθεση ενώ μέρος των θρεπτικών που εμπεριέχει επανακυκλοφορεί με τα στραγγίδια στην βιολογική επεξεργασία. Με την αναερόβια υδρόλυση της πρωτοβάθμιας ιλύος είναι δυνατή η παραγωγή σημαντικής ποσότητας ευκολοδιασπάσιμου BOD ενώ παράλληλα μειώνεται ο όγκος της ιλύος που απαιτεί τελική επεξεργασία.Έτσι, η βελτιστοποίηση ενός συστήματος αναερόβιας υδρόλυσης αποτελεί αντικείμενο μεγάλου ενδιαφέροντος καθώς είναι εφικτή η αποδοτικότερη απομάκρυνση θρεπτικών με μικρό οικονομικό κόστος. Για την διερεύνηση της επίδρασης των λειτουργικών παραμέτρων στην απόδοση της υδρόλυσης της πρωτοβάθμιας ιλύος, τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί μια σειρά διπλωματικών εργασιών στο Εργαστήριο Υγειονομικης Τεχνολογίας της Σχολης Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου(Ε.Μ.Π). Η παρούσα διπλωματική αποτελεί συνέχεια αυτης της δουλειάς και αντικείμενό της αποτελεί η επίδραση της θερμοκρασίας στην υδρόλυση της πρωτοβάθμιας ιλύος και στην παραγωγή πτητικών λιπαρών οξέων (VFAs).