Προκαταρκτική αξιολόγηση πιθανά ρυπασμένων βιομηχανικών περιοχών - Γκαρέλη, Ιωάννα Όλγα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2017)
Η ρύπανση του περιβάλλοντος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα στη σημερινή εποχή, για τη μείωση της οποίας θα πρέπει ο κάθε ένας από εμάς να συμβάλει στο μέγιστο βαθμό. Η Βασική Έκθεση, η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση ρύπανσης του εδάφους και των υπόγειων νερών από Σχετικές Επικίνδυνες Ουσίες, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία για την διαχείριση ενδεχόμενης ρύπανσης σε βιομηχανικούς χώρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η προκαταρτική εκτίμηση της ρύπανσης σε υπάρχουσες και νέες βιομηχανικές περιοχές, μέσω μιας μεθοδολογίας βασισμένης σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, η οποία να αποτελέσει ένα εργαλείο ιεράρχησης για την κατάρτιση ή μη Βασικών Εκθέσεων των βιομηχανικών δραστηριοτήτων για τις αρμόδιες υπηρεσίες αδειοδότησης. Αναλύοντας τα κύρια είδη ρύπων και τις πηγές ρύπανσης, και αναπτύσσοντας εκτενώς τη σχετική νομοθεσία για την Ολοκληρωμένη Πρόληψη και Έλεγχο της Ρύπανσης, η προτεινόμενη μεθοδολογία βασίζεται στις Κατευθυντήριες Γραμμές της Ε.Ε σχετικά με τις βασικές εκθέσεις βάσει της αντίστοιχης Οδηγίας περί βιομηχανικών εκπομπών, και αφορά τα Στάδια 1 έως 3 της διαδικασίας. Τα στάδια αυτά ορίζουν αν απαιτείται ή όχι να εκπονηθεί Βασική Έκθεση για μια βιομηχανική δραστηριότητα. Η αποτελεσματικότητα της μεθοδολογίας που προτάθηκε επιβεβαιώνεται μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένων παραδειγμάτων, και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους, ωστόσο γίνονται ορισμένες προτάσεις για περαιτέρω έρευνα που θα είναι χρήσιμο να γίνει μελλοντικά για την ανάπτυξη της μεθόδου.