Σχεδιασμός ασύμμετρης καλωδιωτής γέφυρας με σύμμικτο κατάστρωμα - Ιάκωβος, Αντώνιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2017)
Αντικείμενο της εργασίας είναι ο σχεδιασμός και η μελέτη μιας καλωδιωτής ασύμμετρης γέφυρας με σύμμικτο κατάστρωμα στην περιοχή Wesel της Γερμανίας. Η γέφυρα συνολικού μήκους 712 m καλείται να γεφυρώσει τον ποταμό Ρήνο αποτελώντας τμήμα του νέου περιφερειακού τμήματος του εθνικού οδικού δικτύου στην περιοχή του Wesel. Αρχικά γίνεται μια παρουσίαση των κριτηρίων και παραμέτρων που οδήγησαν στην προτεινόμενη λύση σχεδιασμού. Παρουσιάζονται τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της γέφυρας, ο στατικός τρόπος λειτουργίας της καθώς και τα χαρακτηριστικά των επιμέρους δομικών στοιχείων που την συνθέτουν. Ακολουθεί η περιγραφή του προσομοιώματος που δημιουργήθηκε με την χρήση του λογισμικού Sofistik για την ανάλυση και την διαστασιολόγηση του φορέα της καλωδιωτής γέφυρας. Οι δράσεις υπολογισμού καθορίστηκαν σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 1. Περιγράφεται η διαδικασία υπολογισμού των δράσεων, μονίμων και κινητών όπως ορίζει ο κανονισμός. Ορίζονται επίσης οι συνδυασμοί των δράσεων που απαιτούνται για την διαστασιολόγηση του φορέα. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στον τρόπο κατασκευής της γέφυρας. Περιγράφεται η μέθοδος της προβολοδόμησης καθώς και η εφαρμογή της στην υπό εξέταση γέφυρα. Η υλοποίηση των σταδίων ανέγερσης πραγματοποιείται με το υποπρόγραμμα CSM που παρέχει το λογισμικό Sofistik. Ορίζονται ακόμη οι τιμές των δυνάμεων προέντασης που επιβάλλονται στον φορέα κατά την κατασκευή ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή τελική γεωμετρία. Σε επόμενη ενότητα πραγματοποιείται ο έλεγχος επάρκειας των δομικών στοιχείων της γέφυρας για τους συνδυασμούς αστοχίας και λειτουργικότητας κατά τον Ευρωκώδικα 1. Τέλος παρουσιάζονται ποιοτικά κάποιες κατασκευαστικές λεπτομέρειες που αφορούν την σύνδεση των επιμέρους μεταλλικών στοιχείων και την αγκύρωση των καλωδίων σε κατάστρωμα και πυλώνα.