Δόκιμες μιγμάτων ντήζελ-βιοκαυσίμων σε δικύλινδρο ντηζελοκινητήρα και μετρήσεις των εκπομπών τους - Καναβέλη, Ιωάννα-Παναγιώτα (N/A, 2017)
Στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας ήταν η μελέτη των φυσικοχημικών ιδιοτήτων και των εκπομπών δυαδικών και τριαδικών μιγμάτων ντήζελ με βιοκαύσιμα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δυαδικά μίγματα ντήζελ / βιοντήζελ, δυαδικά μίγματα ντήζελ / HVO και τριαδικά μίγματα ντήζελ / βιοντήζελ / HVO. Οι φυσικοχημικές ιδιότητες που μελετήθηκαν είναι η πυκνότητα, το ιξώδες, η οξειδωτική σταθερότητα με την μέθοδο Rancimat και την μέθοδο PetroOXY, το σημείο απόφραξης ψυχρού φίλτρου, οι καμπύλες απόσταξης, ο δείκτης και ο αριθμός κετανίου. Επίσης στην περίπτωση δυαδικών μιγμάτων μελετήθηκαν και μοντέλα πρόβλεψης του κινηματικού ιξώδους. Στα καύσιμα βάσης πραγματοποιήθηκε στοιχειακή ανάλυση, μετρήθηκε η Ανώτερη Θερμογόνος Δύναμη και υπολογίστηκε η Κατώτερη Θερμογόνος Δύναμη όλων των μιγμάτων. Κατά τις δοκιμές στον κινητήρα μετρήθηκαν οι εκπομπές σε διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, άκαυστους υδρογονάνθρακες, οξείδια του αζώτου και αιθάλη. Επίσης μετρήθηκε η θερμοκρασία των καυσαερίων και υπολογίστηκε η ειδική κατανάλωση καυσίμου, ο λόγος αέρα/καυσίμου και ο βαθμός απόδοσης του κινητήρα για κάθε ένα από τα φορτία που έγιναν οι δοκιμές (άφορτη λειτουργία, 20%, 45%, 65%, 80%).