Πολυκριτηριακή βελτιστοποίηση γάστρας πολεμικού πλοίου τ. 5415Μ ως προς την αντίστασή του σε ήρεμο νερό - Γουργιώτης, Σταύρος (Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η τροποποίηση της γεωμετρίας της γάστρας του DDG-51 με σκοπό την βελτίωση της δυναμικής του συμπεριφοράς σε κυματισμό και η απομείωση της αντίστασής του κατά την πλεύση. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε περιλαμβάνει την παραμετρική μοντελοποίηση της πατρικής γεωμετρίας, και τη μεταβολή συγκεκριμένων, προεπιλεγμένων σχεδιαστικών της παραμέτρων. Οι διάφοροι συνδυασμοί των παραπάνω παραμέτρων δημιουργούν ένα πλήθος εναλλακτικών γεωμετριών οι οποίες αξιολογούνται ως προς τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν. Η αξιολόγηση γίνεται μέσω εξειδικευμένων υπολογιστικών εργαλείων και τα αποτελέσματα που κάθε φορά προκύπτουν επανεισάγονται στο παραμετροποιημένο μοντέλο, ως ανάδραση του γενετικού αλγορίθμου, συντελώντας στη δημιουργία της επόμενης, κάθε φορά βελτιωμένης γεωμετρίας. Η παραπάνω περιγραφείσα διαδικασία έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα καθώς η τελική γεωμετρία φέρεται να αποδίδει σημαντικά καλύτερα τόσο ως προς το κριτήριο της δυναμικής της συμπεριφοράς σε κυματισμό, κυρίως όμως ως προς εκείνο της βελτίωσης της αντίστασής της κατά τον πλου. , Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν, οι διαδικασία που ακολουθήθηκε καθώς και παρόμοιες προσπάθειες βελτιστοποίησης του σκάφους περιγράφονται με σαφήνεια στα εισαγωγικά κεφάλαια της εργασίας. Επιπλέον, γίνεται λεπτομερής αναφορά στο πατρικό σκάφος και στο σημαντικό ρόλο που αυτό διαδραματίζει, κυρίως για το Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό (USN).