Ανάλυση του παθητικού μηχανικού ελέγχου ισχύος (furling) μικρής ανεμογεννήτριας - Κουνάδης, Γεράσιμος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Εργαστήριο Αεροδυναμικής, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και προσομοίωση του παθητικού μηχανικού ελέγχου ισχύος (furling) σε μικρές ανεμογεννήτριες, καθώς και η επαλήθευση των αποτελεσμάτων της προσομοίωσης με τις πειραματικές μετρήσεις. Οι πειραματικές μετρήσεις μικρής ανεμογεννήτριας οριζοντίου άξονα διεξήχθησαν στο πεδίο δοκιμών στη Ραφήνα. Αρχικά, γίνεται αναφορά στην αιολική ενέργεια και παρουσιάζονται βασικές αεροδυναμικές γνώσεις για την ανάλυση των χαρακτηριστικών των αεροτομών και των ανεμογεννητριών. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στους μηχανισμούς ελέγχου ισχύος furling μικρών ανεμογεννητριών και παρουσιάζεται η προς μελέτη ανεμογεννήτρια. Έπειτα, προσεγγίζεται θεωρητικά η λειτουργία του μηχανισμού furling και παρουσιάζονται τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της μικρής ανεμογεννήτριας που επηρεάζουν την συμπεριφορά του. Εν συνεχεία, παρατίθενται οι πειραματικές μετρήσεις ενώ παρουσιάζεται και η πειραματική διάταξη του πεδίου δοκιμών, από την οποία έχουν προκύψει τα πειραματικά αποτελέσματα της γωνίας furling. Ύστερα, γίνεται παρουσίαση του κώδικα FAST του NREL και των δυνατοτήτων του. Ο κώδικας FAST χρησιμοποιείται για την προσομοίωση χερσαίας και υπεράκτιας ανεμογεννήτριας, έπειτα, συγκρίνονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης με τα αποτελέσματα του κώδικα GAST του ΕΜΠ. Στη συνέχεια, περιγράφονται τα χαρακτηριστικά της ανεμογεννήτριας, ως δεδομένα εισαγωγής στον κώδικα του FAST, και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης σε σύγκριση με τα πειραματικά αποτελέσματα. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά την εκπόνηση της παρούσας διπλωματικής εργασίας παρουσιάζονται στο τελευταίο κεφάλαιο. Παράλληλα δίνονται προς συζήτηση βελτιωτικές προτάσεις για μελλοντική έρευνα.