Ανάπτυξη εργαλείου αποτίμησης παραγωγικής δυνατότητας μεγάλης εταιρίας επεξεργασίας και παραγωγής αλουμινίου για την υποστήριξη κρίσιμων διοικητικών αποφάσεων - Λαγός, Χαράλαμπος-Μιχαήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία, με τίτλο «Ανάπτυξη Εργαλείου Αποτίμησης Παραγωγικής Δυνατότητας Μεγάλης Εταιρίας Επεξεργασίας και Παραγωγής Αλουμινίου για την Υποστήριξη Κρίσιμων Διοικητικών Αποφάσεων», εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Συστήματα Αποφάσεων», που προσφέρεται από τον τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το αντικείμενο που εξετάζεται είναι η συνολική απεικόνιση των παραγωγικών δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών μιας Βιομηχανίας Έλασης Αλουμινίου, καθώς και τον τρόπο που αυτά αλληλεπιδρούν. Ως πρότυπη παραγωγική διαδικασία έχει ληφθεί αυτή που ακολουθείται από την Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου ΕΛΒΑΛ Α.Ε, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στις διαδικασίες έλασης και τελικής διαμόρφωσης του προϊόντος. Για τη συγκέντρωση των απαραίτητων δεδομένων και γνώσεων πραγματοποιήθηκε μία τρίμηνη πρακτική άσκηση, καθώς και μία σειρά συνεντεύξεων με στελέχη της εταιρίας από τους κλάδους της παραγωγής και της διοίκησης. Από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αρχικά δημιουργήθηκε μία βάση δεδομένων με χρήση του προγράμματος Excel, στο οποίο αναλύονται όλα τα παραγωγικά δεδομένα του κάθε μηχανήματος ξεχωριστά. Από το παραπάνω αρχείο σχηματίστηκε ένα management Dashboard, το οποίο παρουσιάζει σε μορφή διαγραμμάτων την πορεία των βασικών παραγωγικών δεικτών της εταιρίας. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να δοκιμάσει πληθώρα διαφορετικών σεναρίων και κατά συνέπεια να τα συγκρίνει με την υπάρχουσα πορεία της εταιρίας.