Συμπεριφορά σε διάβρωση υπερκράματος νικελίου (Waspaloy) - Αγγέλου, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Μεταλλογνωσίας, 2017)
Τα υπερκράματα νικελίου είναι μεταλλικά υλικά υψηλών επιδόσεων, τα οποία συνδυάζουν αυξημένη μηχανική αντοχή, αντοχή σε ερπυσμό και κόπωση και αντίσταση στη διάβρωση σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Βρίσκουν ευρεία εφαρμογή στον τομέα της αεροναυπηγικής, της πυρηνικής, της χημικής και πετροχημικής βιομηχανίας. Σκοπός της εργασίας είναι η μελέτη της απόκρισης δοκιμίων ενός εμπορικού τύπου υπερκράματος νικελίου (Waspaloy) σε απαιτητικές συνθήκες διάβρωσης. Το Waspaloy αποτελεί ένα πολυκρυσταλλικό υπερκράμα νικελίου, σκληρυνόμενο μέσω κατακρήμνισης της ενδομεταλλικής φάσης γ’ το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή μηχανική αντοχή, συνδυασμένη αντοχή έναντι ερπυσμού και κόπωσης σε δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας και υψηλή αντίσταση σε διάβρωση και οξείδωση υψηλών θερμοκρασιών. Τα υπό εξέταση δοκίμια υποβλήθηκαν σε συγκόλληση με τη μέθοδο GTAW (Gas Tungsten Arc Welding) και στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κατάλληλη θερμική κατεργασία ομογενοποίησης και γήρανσης (Post Weld Heat Treatment), βάσει προδιαγραφών της αεροναυπηγικής βιομηχανίας. Επιπρόσθετα, μελετήθηκαν δοκίμια σε ανοπτημένη κατάσταση (as annealed). Στα πλαίσια της παρούσας μελέτης επιχειρείται αξιολόγηση της συμπεριφοράς των δοκιμίων του Waspaloy σε υδατικό διάλυμα H2SO4, υπό την επιβολή μεταβαλλόμενων συνθηκών συγκέντρωσης (30%, 60%, 90% v/v) και θερμοκρασίας (25°C και 50°C) μέσω δοκιμών ποτενσιοδυναμικής πόλωσης. Ο χαρακτηρισμός της αναπτυσσόμενης μικροδομής στις τρεις διακριτές ζώνες συγκόλλησης των δοκιμίων, καθώς και ο προσδιορισμός της επίδρασης της διάβρωσης σε κάθε μία από αυτές (μηχανισμοί και προϊόντα διάβρωσης, μορφολογικά χαρακτηριστικά) πραγματοποιούνται μέσω Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας Σάρωσης (SEM). Η ταυτοποίηση των συμμετεχουσών φάσεων και των προϊόντων διάβρωσης καθίσταται δυνατή μέσω Περιθλασιμετρίας Ακτίνων-Χ (XRD).