Σχεδιασμός και Σεισμική Ανάλυση Επιχωματωμένης Δεξαμενής LPG - Στιάπης, Φώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2017)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια ολοκληρωμένη μελέτη σχεδιασμού για επιχωματωμένη δεξαμενή LPG. Ο σχεδιασμός επιτεύχθηκε με την εφαρμογή του στάνταρ σχεδιασμού (ΕΕΜUA-Publication.190)και του κώδικα σχεδιασμού 0 (ASME VIII Div 2 ). Για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων και τον καθορισμό των κατασκευαστικών λεπτομεριών έγινε χρήση πεπερασμένων στοιχείων για την ανάλυση των τάσεων και εφαρμογή των κριτηρίων σχεδιασμού του ASME VIII Div 2 part 5 ( Design by analysis). Για τον καθορισμό της σεισμικής φόρτισης, δεδομένης της απουσίας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας από τον Ευροκώδικα για οριζόντια κυλινδρικά δοχεία, εκτελέστηκε ανάλυση με πεπερασμένα στοιχεία λύνοντας το δυναμικό πρόβλημα αλληλεπίδρασης υγρού-στερέου ώστε να εξαχθούν αναλυτικές περιγραφές της ενισχυμένης υδροδυναμικής φόρτισης που προέκυψαν από τις σεισμικές επιταχύνσεις (επιλέχτηκε μια συνάρτηση κατανομής συνημιτονοειδούς μορφής). Από τις αναλύσεις προέκυψε ότι η μέγιστη ενισχυμένη υδροδυναμική φόρτιση μπορεί να είναι εώς και 2.5 φορές μεγαλύτερη από την μέγιστη υδροστατική πίεση. Στο συγκεκριμένο πρόβλημα σχεδιασμού όπου η εσωτερική πίεση σχεδιασμού είναι πολύ μεγάλη σε σύγκριση με την υδροστατική πίεση, οι συνδυασμοί φόρτισης δεν δίνουν διαφορετική απαίτηση για τον σχεδιασμό του εξωτερικού κελύφους, ωστόσο μπορεί να επηρεάσουν στον σχεδιασμό των ενισχυτικών δακτυλίων (σε περίπτωση που έχουν μεγάλη μεταξύ τους απόσταση). Σε περίπτωση όμως που, η πίεση σχεδιασμού είναι συγκρίσιμη με την υδροστατική πίεση (refrigerated service) , τότε η σεισμική συνεισφορά μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην διαστασιολόγηση του κυλινδρικού ελάσματος και να αλλάξει τελείως τον τελικό σχεδιασμό.