Διερεύνηση Εναλλακτικών Μεθόδων Αφαλάτωσης Θαλασσινού Νερού: Μαγνητική Αφαλάτωση με Σύνθετα Μικροσωματίδια Μαγνητίτη / Κλινοπτιλολίτη-Na - Κούλη, Μαρία-Ελισάβετ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία χωρίζεται σε δύο νοητά μέρη: θεωρητικό και πειραματικό. Το θεωρητικό μέρος απαρτίζεται από την Εισαγωγή και τα κεφάλαια 1 – 4 και το πειραματικό μέρος από τα κεφάλαια 5 – 7. Στην εισαγωγή, παρουσιάζεται συνοπτικά το αντικείμενο που μελετάται στη διπλωματική και το πρόβλημα το οποίο χρήζει διερεύνησης και επίλυσης. Ακολουθεί το πρώτο κεφάλαιο στο οποίο γίνεται ενδελεχής παρουσίαση της υπάρχουσας τεχνολογίας (Αντίστροφη Ώσμωση) και του τρόπου λειτουργίας ενός συστήματος Α.Ω. για την επεξεργασία του θαλασσινού νερού. Στο κεφάλαιο 2 παρουσιάζεται διεξοδικά το θέμα της μαγνητικής αφαλάτωσης, το οποίο πραγματεύεται η παρούσα διπλωματική και αναλύονται οι υπάρχουσες μέχρι στιγμής έρευνες και η τεχνογνωσία στον τομέα αυτό. Στα κεφάλαια 3 και 4 αναλύονται σε μικροσκοπικό και μακροσκοπικό επίπεδο τα δραστικά υλικά τα οποία θα αποτελούν τα σύνθετα μικροσωματίδια. Πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση των ιδιοτήτων τους ώστε να καθίσταται κατανοητός ο ρόλος τους στο μηχανισμό λειτουργίας της συσκευής και παρατίθενται πληροφορίες για τους διάφορους τομείς που βρίσκουν εφαρμογή. Στο κεφάλαιο 5 γίνεται εισαγωγή στο πειραματικό μέρος της εργασίας και στην διάταξη με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι πειραματικές μετρήσεις. Κατόπιν, στο κεφάλαιο 6 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων και γίνεται σχολιασμός αυτών. Τέλος, στο κεφάλαιο 7 παρατίθενται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των πειραματικών αποτελεσμάτων και προτείνονται μελλοντικές τροποποιήσεις για τη βέλτιστη λειτουργία της μεθόδου μαγνητικής αφαλάτωσης. Η εργασία κλείνει με τις βιβλιογραφικές αναφορές πάνω στις οποίες βασίστηκε τόσο το θεωρητικό όσο και το πειραματικό μέρος.