Μελέτη της επίδρασης του φαινομένου Bauschinger μεταξύ χαλύβδινου ελάσματος και αγωγού LSAW - Πρεμέτης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Μεταλλογνωσίας, 2017)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η επίδραση του φαινομένου Bauschinger μεταξύ της πρώτης ύλης (χαλύβδινο έλασμα) και του σωλήνα LSAW κατά τη διεργασία ψυχρής διαμόρφωσης του σωλήνα (μέθοδος JCOE). Για το σκοπό αυτό, μελετήθηκαν τρεις παράμετροι, το όριο διαρροής (YS), το όριο θραύσης (TS) και ο λόγος του ορίου διαρροής προς το όριο θραύσης (Y/T) από τέσσερις διαφορετικές παραγωγές με διαφορετικό λόγο πάχους τοιχώματος του σωλήνα προς την εξωτερική διάμετρο (t/OD). Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από δοκιμές εφελκυσμού της πρώτης ύλης και του σωλήνα και η ανάλυση αυτών πραγματοποιήθηκε μέσω του προγράμματος Minitab®17. Από τα αποτελέσματα της μελέτης παρατηρήθηκε μείωση του ορίου διαρροής και του λόγου του ορίου διαρροής προς το όριο θραύσης ενώ για το όριο θραύσης παρατηρήθηκε αύξηση κατά τις διεργασίες διαμόρφωσης του σωλήνα. Επιπλέον, όσον αφορά στο όριο διαρροής, παρατηρήθηκε μικρή διαφορά μεταξύ του σωλήνα για τις τέσσερις παραγωγές καθώς και ίδια τυπική απόκλιση.