Σχεδιασμός συστήματος τεχνητού υγροβιότοπου κατακόρυφης ροής για την επιτόπια επεξεργασία οικιακών αποβλήτων - Γκουμάς, Φίλιππος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, 2017)
Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας, εξετάσθηκε το πρόβλημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μιας μεμονωμένης κατοικίας στην περιοχή της Αρτέμιδας, Αττικής, που δεν διαθέτει αποχετευτικό σύστημα, παρά μόνο έναν απορροφητικό σηπτικό βόθρο. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η προτεινόμενη τεχνολογία εντοπίζεται στα λεγόμενα Φυσικά Συστήματα Επεξεργασίας, τα οποία χαρακτηρίζονται από απλότητα, χαμηλή ενεργειακή απαίτηση, μικρό κόστος κατασκευής και λειτουργίας και αξιόλογες αποδόσεις. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται ένα σύστημα με τεχνητό υγροβιότοπο κατακόρυφης ροής ως κύριο στάδιο επεξεργασίας, δύο σηπτικές δεξαμενές ως πρώτο στάδιο επεξεργασίας και μια δεξαμενή με πέτρωμα ζεόλιθου για περαιτέρω απομάκρυνση αζώτου και φωσφόρου. Έγιναν οι κατάλληλοι υπολογισμοί για το σχεδιασμό του συστήματος επεξεργασίας καθώς και η εκτίμηση της αναμενόμενης περιεκτικότητας σε ρύπους της τελικής εκροής. Επίσης για την επαναχρησιμοποίηση της επεξεργασμένης ροής, σχεδιάστηκε με την χρήση του λογισμικού EPANET 2 και προτείνεται ένα υδραυλικό σύστημα παροχής του επεξεργασμένου νερού για τα καζανάκια του σπιτιού και για αρδευτικούς λόγους εντός της ιδιοκτησίας. Ακόμη εκτιμήθηκε το απαιτούμενο κόστος κατασκευής της εγκατάστασης, καθώς επίσης και τα ετήσια λειτουργικά έξοδα. Η λειτουργία θα συνέβαλε πρωτίστως στην προστασία των υπόγειων υδάτων της περιοχής και επακόλουθα στην διαφύλαξη της κοντινής ακτής που αποτελεί πόλο έλξης για λουόμενους.