Τεχνικές Μηχανικής Μάθησης για την Εκτίμηση της Ωφέλειας των Παικτών σε Ηλεκτρονικές Δημοπρασίες - Ματζόρι, Ανδρέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών. Εργαστήριο Λογικής και Επιστήμης Υπολογισμών, 2017)
Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες διαφημίσεων είναι ηλεκτρονικές δημοπρασίες που συνήθως επικεντρώνονται στην πώληση διαφημιστικού χώρου πλάι στα αποτελέσματα κάποιας αναζήτησης. Η ραγδιαία αύξηση της χρήσης τους τα τελευταία χρόνια οδήγησε την επιστημονική κοινότητα στο να αρχίσει να μελετά τις ιδιότητές τους. ́Ενα από τα βασικά προβλήματα σε τέτοιου είδους συνεχώς επαναλαμβανόμενες δημοπρασίες είναι η εκτίμηση της ωφέλειας που έχει ένας παίκτης για το αντικείμενο στο οποίο ποντάρει παρατηρώντας μόνο την εξέλιξη των πονταρίσμάτων του. Κάποιες κλασσικές μέθοδοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό θεωρώντας ότι οι παίκτες έχουν καταλήξει σε κάποιου είδους ισσοροπία, βασιζόμενοι σε αυτή την υπόθεση καταλήγουν στο να εκτιμούν την αξία που δίνει ο παίκτης στη διαφήμιση ως την αξία που καλύτερα ερμηνεύει την υποτιθέμενη ισσοροπία. Δυστυχώς όμως σε γρήγορα μεταβαλλόμενα συστήματα αυτή η υπόθεση δεν είναι πάντοτε εύλογη. Σε αυτή την διπλωματική αξιολογούμε πειραματικά μία καινούργια μέθοδο εκτίμησης , η οποία βασίζεται στην υπόθεση ότι οι παίκτες είναι ευφυείς πράκτορες. Επίσης κατασκευάσαμε ένα σύστημα προσομοίωσης του οποίου ο στόχος είναι να αποτελέσει τη βάση για την περαιτέρω μελέτη συστημάτων δημοπρασιών και συγχρόνως να καλύψει την έλλειψη δημοσιευμένων και δωρεάν δεδομένων